Altfel de Pasca pentru Sarbatorile de Pasti: Cheesecake low-carb (fara zahar, fara faina, fara gluten)

Share-uieste idei #CuCap:

Anul acesta, nu petrec Pastele acasa. Dar asta nu inseamna ca nu sunt cu gandul la Pasca si la preparatele traditionale de Pasti. 🙂

Daca pentru cozonac e greu sa gasesti o varianta low-carb, pentru simplul fapt ca tot ce inseamna cozonac se bazeaza pe coca specifica si parca tai prea mult din traditie daca il schimbi, la Pasca tot farmecul sta in compozitia de branza. Asa ca o varianta fara zahar si fara faina devine foarte usor de facut (yeeeei!).

Iar ce iti propun astazi este o reteta de cheesecake care poate inlocui cu succes Pasca de Pasti. Ba chiar iti promit ca iti va placea atat de mult, incat o vei repeta si pe parcursul anului 😉

Eu am facut de multe ori aceasta reteta, iar blatul poate fi folosit pentru orice fel de prajitura cu umplutura.

De exemplu, poti tripla reteta de mousse de ciocolata si o poti folosi in loc de umplutura de branza. Ce vei obtine este un tort deeeeelicios de ciocolata, si nimeni nu va ghici ca e cu avocado 😉

Sau poti adauga fructe de padure la umplutura de branza si obtii un fel de tarta de fructe.

Pana la urma, doar imaginatia ta este limita cand vine vorba de umplutura. Doar fara zahar sa fie, iar pentru asta stevia (lichid!) iti va fi intotdeauna de ajutor – o poti gasi la orice magazin naturist/ de tip plafar 😉

Nu mai lungesc vorba, ca sa ai timp sa mergi sa iei ingredientele:

Cheesecake low-carb (fara zahar, fara faina, fara gluten) – Reteta pentru altfel de Pasca

Instrumente: cratita hartie de copt mixer castron furculita  

  • Prep Time: 35m
  • Cook Time: 40m
  • Total Time: 1h 15m
  • Serves: 10

Ingredients

Pentru blat:

  • 50 g faina de migdale (=migdale macinate in rasnita)
  • 50 g faina de cocos (=fulgi de cocos macinati in rasnita)
  • 30 g mix seminte de in, seminte de floarea soarelui, seminte de canepa si/sau susan
  • 150 g caju SAU fistic
  • 120 g unt 82% la temperatura camerei, taiat cubulete

Pentru umplutura:

  • 450 g branza dulce (ex: la galetusa de la Lidl)
  • 300 g iaurt 10% (sau smantana 12%)
  • 5 linguri crema de cocos (partea tare din laptele de cocos)
  • 2 oua
  • coaja de la o lamaie SAU de la 2 lime
  • 2 linguri zeama de lamaie SAU lime (dupa preferinta)
  • 10 picaturi stevia (se poate ajusta dupa gust)
  • stafide (optional)

Instructions

Preparare blat:

  1. Macini intr-un maruntitor/robot de bucatarie toate semintele intregi (caju/fistic, mixul de seminte).
  2. Amesteci apoi intr-un castron toate ingredientele blatului si se „framanta” cu mainile pana se formeaza ca o coca (se poate topi putin untul in prealabil la microunde daca tot este prea tare) – este gata atunci cand poti forma o minge cu coca, adica se „tin” ingredientele.
  3. Da drumul la cuptor si intr-o cratita, pune obligatoriu hartie de copt pe toata suprafata.
  4. Preseaza apoi coca cu degetele in cratita, pe fund si pe laturi, intr-un strat cat mai uniform.
  5. Baga 5-10 minute la cuptor la foc mediu, doar pana ce marginile devin aurii. Scoti apoi de la cuptor si lasi sa se raceasca complet.

Umplutura si asamblare:

  1. Combina toate ingredientele cu exceptia oualelor intr-un castron si foloseste mixerul pentru a le amesteca bine.
  2. Bate oale cu o furculita doar cat sa se amestece albusul cu galbenusul.
  3. Adauga-le apoi in compozitie si amesteca cu o lingura incet, pana cand se incorporeaza foarte bine.
  4. Toarna toata compozitia peste blat si baga la cuptor la foc mediu timp de aproximativ 30 de minute, pana cand vezi ca se coace pe margini, dar e inca ca o budinca (se misca) la mijloc. Nu-ti face griji, se va intari perfect 😉
  5. Scoate-o si lasa sa se raceasca, apoi baga la frigider macar o ora inainte de a servi.
  6. Pentru a o servi, o poti ridica din cratita cu tot cu hartia de copt si transfera pe un platou. Se poate decora cu cocos si coaja de lamaie/lime sau se poate presara cu cateva stafide pentru a fi mai aproape de Pasca 🙂
  7. Savureaza! 🙂

Iti doresc sarbatori frumoase si nu uita ca mancarea traditionala este low-carb (daca NU o combini cu cartofi si paine): oua, drob, friptura, sarmale, piftie… Deci pofta mare! 🙂

Cu drag,
Mihaela.

Pozele sunt de pe site-ul unde am gasit prima data reteta: wholesome-cook.com

Share-uieste idei #CuCap:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *