Ce desert sa faci #desezon: Tarta cu cocos si capsuni (low carb, keto)

Share-uieste idei #CuCap:

Cu exceptia cazului in care ai alergie la ele, e foarte putin probabil sa nu iti placa capsunile. Sunt printre primele fructe de primavara, rosii, fresh, apetisante, dulci-acrisoare si cu veleitati afrodisiace – ce altceva sa imi mai doresti?

Pai… ti-ai mai putea dori sa le incluzi intr-o prajitura sau tarta, ca sa ai (si) mai multe variante in care le poti manca. Mai ales ca suntem in sezon. Iar vestea buna este ca nu trebuie sa mai cauti – am gasit reteta perfecta pentru tine! πŸ˜‰

Usoara, pufoasa, fresh, cu iz intens de cocos, nici prea dulce, nici prea putin dulce si, asa cum te-am obisnuit, fara vinovatii si mustrari de constiinta, caci este fara faina si fara zahar!

Iar daca asta nu era suficient, dureaza doar vreo 30 de minute sa o pregatesti si intra cu brio la categoria #FoolProof, caci nu prea ai ce sa gresesti la ea.

 

Pana la ea, cateva lucruri pe care nu-i rau sa le stii despre capsuni:

  • capsunile de fapt se pare ca, botanic vorbind, nu sunt tocmai fructe, deoarece nu se dezvolta din “ovarele” plantei, ci fiecare *aparent* samanta pe de exteriorul reprezinta cate un ovar, fiecare avand in interior cate o samanta (1)
  • capsunile sunt surse excelente de vitamina C si potasiu, precum si calciu sau acid folic, printre benefiile acestor micronutrienti regasindu-se scaderea presiunii arteriale si a riscului de boli de inima
  • sunt bogate in fibre si nu foarte bogate in fructoza – au doar 8g de carbohidrati pe 100g (ceea ce le face, alaturi de alte fructe de padure, potrivite pentru dieta low-carb)
  • ccontin flavonoizi, niste compusi, care desi nu sunt esentiali pentru viata (precum vitaminele si mineralele), sunt recunoscuti pentru efectele anti-inflamatoare (2, 3)
  • antioxidantii din capsuni te ajuta sa combati radicalii liberi

Despre cocos am mai scris – si iti recomand sa citesti acest articol daca nu stii exact ce fel de lapte de cocos sa cumperi – dar voi mentiona aici doar faptul ca, in ciuda faptul ca este o grasime saturata, a fost demonstrat ca uleiul din cocos creste nivelul colesterolului bun (HDL).

Acestea fiind spuse, iata si reteta de prajitura/ tarta – spune-i cum vrei tu, oricum e buna! πŸ˜‰

Tarta cu blat de cocos si capsuni (low carb, keto, fara faina)

Instrumente de care ai nevoie: un bol mixer (desi se poate si cu tel/lingura) lingura o cratita/ vas de yena rotund (cu cat e diametrul mai mic, cu atat mai inalta va iesi prajitura finala) cutit

  • Prep Time: 10m
  • Cook Time: 20m
  • Total Time: 30m
  • Serves: 10

Ingredients

Pentru blat:

  • 1/2 c faina de cocos (rasneste fulgi de cocos pentru a o obtine πŸ˜‰ )
  • 3 oua
  • 1 linguri ulei de cocos
  • stevia lichida
  • 150 g lapte de cocos (poti amesteca partea groasa cu partea lichida daca folosesti din cel la conserva)
  • 1 varf de sare
  • 1 lingura praf de copt
  • 1/2 lingurita extract de vanilie

Pentru crema si topping:

  • 100 g crema de cocos (doar partea groasa din conserva)
  • 1 lingura faina de tapioca (nu cred ca e obligatorie, ajuta sa tina crema de cocos tare. insa daca folosesti un lapte de cocos care e mai lichid, sigur iti va trebui)
  • 300 g capsuni
  • 1 lingura xylitol

Instructions

  1. 1. Amesteca crema de cocos cu faina de tapioca - mixeaza bine cu o lingura si pune la frigider.
  2. 2. Preincalzeste cuptorul si pune foaie de copt intr-o o cratita/un vas de yena rotund.
  3. 3. Intr-un bol, amesteca ingredientele uscate: faina de cocos cu praful de copt si sarea.
  4. 4. Intr-un bol mai inalt, folosind mixerul, bate pur si simplu ouale cu laptele de cocos, uleiul de cocos, stevia (30-40 de picaturi) si extractul de vanilie.
  5. 5. Adauga ingredientele uscate in mixul "umed" si amesteca usor cu o lingura.
  6. 6. Pune mixul in cratita/vasul pregatit cu foaie de copt si coace la cuptor timp de aproximativ 20 de minute pana devine auriu/aramiu deasupra si/sau pe margini. Poti face testul scobitorii: daca infigi scobitoarea si iese curata, e gata πŸ™‚
  7. 7. Scoate din cuptor si lasa-l macar 15 minute sa se raceasca. Apoi scoate blatul ridicandu-l cu tot cu foaia de copt.
  8. 8. Pana se raceste, taie capsunile in jumatati sau sferturi daca sunt foarte mari si pune-le intr-o farfurie - presara lingura de xylitol peste, amesteca si lasa-le sa stea vreo 10 minute.
  9. 9. Asamblarea: aseaza blatul pe o farfurie, intinde crema de cocos uniform deasupra, pune apoi capsunile, fara sa lasi spatii libere. Poti turna la final si zeama pe care si-au lasat-o capsunile πŸ˜‰

Nu uita ca daca postezi poze cu rezultatul final al acestei retete, sa folosesti hashtag-ul #MancareCuCap πŸ˜‰

Enjoy in doi! <3

Mihaela.

Share-uieste idei #CuCap:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *