Unul dintre cele mai simple si ieftine preparate pe care le poti face, care nici nu necesita mult timp de preparare este supa – orice supa, caci procesul tehnologic e cam acelasi, indiferent daca folosesti carne de pui, de curcan sau de gaina (in general doar timpul de fierbere difera).
Nu stiu tu cum te-ai invatat sau daca ai obiceiul de a manca supe, dar la mine in casa, de cand eram mica ciorbele si supele au fost – si inca sunt – nelipsite.
In ciuda faptului ca presupune ingurgitarea de lichid inainte de felul principal, ceea ce de cele mai multe ori nu e tocmai recomandat pentru a nu dilua acidul gastric care te va ajuta sa digeri, supa este foarte sanatoasa si benefica pentru corp.
Supa de pui sau de gaina in mod special este foarte buna pentru ca, pe langa valoarea nutritiva data de legume si carne, este emolienta pentru gat, ceea ce o face produsul ideal in caz de raceala (stii si tu probabil ca supa e tratamentul din batrani atunci cand racesti).
Si desi studiile nu au ajuns la o concluzie foarte clara asupra motivelor exacte pentru care supa de pui face bine la raceala, asa cum concluzioneaza un articol din New York Times, e clar ca atunci cand combinam hidratarea (care “curata”), cu ceva sare (efect dezinfectant), cu servirea supei la o temperatura ridicata, aproape fierbinte (efect de eliberare a sinusurilor de la aburul creat), si cu nutrienti “curati” precum proteina din pui, grasimea din piele si vitaminele din legume, nu poate sa iasa decat ceva foarte bun pentru corpul tau. 🙂
Desigur, pentru ca supa sa aiba aceasta proprietate emolienta, exista o conditie esentiala: carnea e musai sa fie grasa sau cu grasime si/sau cu piele.
Daca vrei sa faci o supa si folosesti doar piept de pui sau indepartezi pielea de pe pulpe, aripi si alte parti folosite din pasare, mai bine nu o mai faci. Sau asteapta-te sa iasa o chestie fara prea mult gust si fara prea mare valoare pentru corpul tau.
Asa ca daca te tenteaza sa faci o supa, fa-o asa cum trebuie si nu te zgarci la grasime. Crede-ma pe cuvant ca nu vei regreta 😉
Si iat-o, galbena si buna! 🙂 (eu n-am mai avut patrunjel cand am facut poza, dar arata si mai bine cu un pic de contrast verde 😉 )
Ti-am zis ca e simpla de tot. Intra si reteta asta in categoria “foolproof”, nu imi dau seama ce ai putea sa gresesti (doar sa folosesti carne prea slaba si sa iasa fara gust, dar deja te-am avertizat in privinta asta). 🙂
Partea misto la supa e ca poti alege sa folosesti carnea (si chiar si legumele) pentru preparatul de la felul 2. Deci doua feluri la pret de unul! 😉
Eu am ales sa fac asta si am facut o reteta cu spanac folosind carnea din supa, despre care poti citi aici, cu tot cu explicatia de ce Popeye Marinarul manca spanac 😉
Dar poti face orice cu carnea – gatita la cuptor cu legume, trasa putin in tigaie sau chiar adaugata intr-o salata de cruditati.
Tie ce idei iti vin?
Cu drag,
Mihaela.