Cum sa gasesti TIMP sa gatesti – reteta pentru o saptamana ;)

Share-uieste idei #CuCap:

Uneori ne grabim.

De fapt, de multe ori ne grabim. Nu avem timp de gatit asa ca alegem ceva semi-preparat sau comandam ceva gata facut (fast-food) ca sa nu ne mai batem capul.

Mancatul sanatos NU inseamna sa gatesti intotdeauna. Dar inseamna sa intelegi CE MANANCI si mai ales CE ALEGERI sa faci pentru corpul tau.

Gatitul insa te ajuta cu cel putin trei aspecte importante:

1. Poti controla sursa si calitatea ingredientelor, cat si cantitatile de condimente (de ex: sare).
De ce e asta important? Pentru ca sa mananci #cucap inseamna si sa stii CE mananci 😉 . Adica ce ii oferi corpului tau, ce nutrienti, in ce cantitati si in cel fel tratati (preparati), asa incat sa stii daca ai nevoie sa suplimentezi cu altele pe alte parti.

2. Iti ridica mult gradul de constientizare si totodata bucuria legata de a manca.
Cred ca nu e nimic mai trist (nu ma pronunt daca e sanatos sau nu) decat sa mananci robotic, fara sa te bucuri si sa savurezi gustul mancarii, sa simti cum fiecare papila gustativa iti este alintata. Atunci cand gatesti tu cu manuta ta, nu vei putea sa nu stai jos la masa si sa nu te bucuri de propria creatie. Iar acest sentiment e greu de explicat in cuvinte, oricat m-as chinui 🙂

3. Iti ofera posibilitatea sa experimentezi si sa te joci cu aromele, condimentele sau ingredientele intr-un mod in care nici tu nu ai fi crezut ca e posibil.
Ce inseamna asta? Ca vei descoperi gusturi care nu stiai ca iti plac, vei gasi combinatii pe care doar tu le poti face “perfect” si vei intelege care e diferenta dintre 2, 3 sau mai multe stiluri de preparare ale aceluiasi ingredient.

Dar vorbeam despre lumea grabita. De cele mai multe ori avem impresia ca a gati ne ia muuuult timp, timp pe care nu il avem.

Ar fi aproape amuzantdaca nu ar fi trist – cat de generosi suntem uneori cu timpul nostru cand vine vorba de statul peste program la birou, dar cand vine vorba de sanatatea noastra, parca niciodata nu e “timp”.

Am facut si eu asta mai demult cand lucram la corporatie cu program fix. Am inteles insa de atunci ca n-are nicio legatura cu timpul in sine – totul tine de ce anume prioritizezi in viata ta.

Iar atunci cand sanatatea ESTE o prioritate pentru tine, crede-ma ca gasesti timp, metode si bani sa investesti in ea.

Acum ca lucrez pe cont propriu, am ajuns la concluzia mai mult ca oricand ca NU IMI PERMIT sa fiu bolnava.

Nici din punct de vedere timp, nici din punct de vedere financiar si nici din punct de vedere a bucuriei de a trai (daca visezi sa devii antreprenor sau freelancer la un moment dat in viata, tine minte ce tocmai am spus 😉 ).

Acestea fiind spuse, am ales sa iti prezint o reteta care nu iti va lua mai mult de o ora, dar care in schimb iti va oferi mancare pentru toate cele 5 zile de lucru.

Nu mi-a placut niciodata matematica prea mult, dar voi face niste calcule simple de dragul demonstratiei 🙂

5 zile = 120 de ore
40 de ore din 120 (respectiv timpul minim pe care il petreci la munca) = 48% din timpul tau
1 ora din 120 de ore = 1,2% din timpul tau
1.2 din 48 = 0,576% – adica ora pe care iti propun sa o petreci in bucatarie inseamna 0,5% din tot timpul pe care il petreci saptamanal la birou, ca sa iti permiti o viata “buna” – de care, apropo, nu te poti bucura daca nu esti sanatos.

O fi mult? Te las pe tine sa decizi. Eu trec la reteta.

Iar inainte sa ti-o prezint, vreau sa clarific un aspect legat de unul dintre ingrediente, la care sunt sigura ca se vor gasi carcotasi care sa ridice o spranceana si sa zica “vai Mihaela, dar asta numesti tu sanatos?” 🙂

Legumele congelate – sanatoase sau nu?

Este vorba despre fasolea verde (sau fasole teci cum ii mai zicem popular), dar nu oricum, ci congelata (aici intervin carcotelile si sprancenele 😛 ).

Cu siguranta voi recomanda intotdeauna sa folosesti pe cat posibil ingrediente reale (neprocesate) si cat mai proaspete, asta insemnand sa consumi ceea ce este “de sezon”.

Dar se mai intampla sa poftesti si la ce nu e de sezon sau pur si simplu sa vrei ceva mai rapid, care nu mai necesita curatare si pregatire. Iar in astfel de cazuri, produsele congelate pot fi o buna alternativa.

De fapt, poate contrar asteptarilor, produsele congelate pot fi chiar mai bogate in nutrienti decat produsele proaspete, care nu sunt de sezon – pentru ca acelea au fost crescute in conditii artificiale tocmai pentru ca nu e perioada lor (de unde vine si “gustul de plastic”) sau au fost recoltate inainte de a se coace (in cazul produselor care calatoresc mult pana sa ajunga la tine), ceea ce inseamna ca nu au apucat de fapt sa dezvolte nutrientii specifici de care tu ai avea nevoie. (1)

Fasolea congelata pe care ti-o propun – la fel ca si alte legume – se prepara astfel: dupa ce se curata, se blanseaza (adica se introduce in apa clocotita pentru scurt timp, cat sa fie omorate bacteriile), iar apoi se congeleaza rapid tocmai pentru a pastra cat mai multi dintre nutrienti.(2)

De fapt, in tot procesul, fierberea/blansarea e cel mai “nociv” proces si nu congelarea, pentru simplul fapt ca unele vitamine care sunt solubile (precum Vitamina C sau complexul de Vitamine B) se pierd in apa.

Insa asta se intampla oricum daca vei cumpara alimentul proaspat si il vei fierbe.

Orice legume si fructe proaspete pierd din nutrienti si prin simpla depozitare, indiferent cum se intampla asta. (3) Probabil ca doar daca le-ai consuma imediat dupa recoltare din propria gradina ai putea ingera de fapt nutrientii in cantitatea lor maxima.

Concluzionand, legumele congelate, desi clar nu la fel de gustoase sau bogate in nutrienti ca cele proaspete – in sezonul lor (!) – pot fi o alternativa rapida si totusi sanatoasa pentru gatit. (4) Desigur, ca orice altceva – cu masura si din cand in cand, nu te incurajez acum sa folosesti tot timpul legume congelate, dar cred ca ai prins deja ideea 🙂

Acestea fiind spuse, iata reteta pe care ti-o propun:

Mancare de pui cu fasole verde

Instrumente folosite: tocator cutit tigaie lingura de lemn cratita In caz ca vrei sa faci supa din apa in care au fiert pulpele, gasesti aici reteta (numai bine, cat se fierbe puiul tai legumele – si uite asa faci 2 in 1 😉 )

  • Prep Time: 30m
  • Cook Time: 30m
  • Serves: 8

Ingredients

  • 2 cepe
  • 2-3 catei usturoi
  • 6 pulpe de pui
  • 1 kg de fasole verde congelata
  • sare
  • piper
  • patrunjel
  • 1 L bulion (eu am folosit un borcan de 800g de rosii puse la borcan cu alte legume, facut de mami, deci nu stiu bine ce altceva mai are pe acolo, dar promit ca iese bine si cu bulion 🙂 )

Instructions

  1. Decongelezi fasolea (preferabil natural sau mutand-o seara de dinainte din congelator in frigider - si nu la microunde).
  2. Intai speli pulpele si le pui la fiert intr-o oala pe foc mare timp de aproximativ jumatate de ora. Poti alege sa faci supa din zeama in care fierb 😉 (vezi linkul cu reteta de supa mai sus, dupa instrumente folosite sau la finalul articolului).
  3. Intre timp, cureti ceapa si usturoiul si le tai marunt, cum te pricepi tu mai bine, nu e relevant.
  4. Cand s-a fiert carnea, o scoti intr-un castron, o lasi 5 min sa se raceasca si apoi scoti carnea de pe os si o tai/o desfaci in bucatele. (Atentie! Nu arunca oasele si pielea! Pune-le intr-o punga la congelator pentru urmatoarea data cand faci supa sau ciorba - vor contribui in mod semnificativ la gust!)
  5. Intr-o tigaie, pui putin ulei (preferabil de cocos) si calesti intai ceapa si usturoiul la foc mediu pana devin aurii/aramii, amestecand continuu cu o lingura de lemn.
  6. Adaugi apoi carnea si o calesti si pe ea 5 min, la fel ca la ceapa, amestecand cu lingura de lemn (poti da focul mai tare acum sa mearga mai repede).
  7. Muti apoi acest mix intr-o cratita si adaugi fasolea verde decongelata si bulionul, impreuna cu un varf de sare si piper.
  8. Lasi la foc mic 5-7 min - doar pana incepe sa fiarba si stingi focul.
  9. O mai poti lasa putin cu capac sa se infuseze bine aromele, numai bine, cat pregatesti masa 🙂
  10. Se serveste cu patrunjel proaspat tocat, care da nu doar aroma, ci si un contrast foarte frumos in farfurie.
  11. Pofta mare! 🙂
  12. Observatie: poti alege sa calesti atat ceapa, cat si carnea direct in cratita ca sa nu mai murdaresti si tigaia, dar e posibil sa dureze mai mult. Ca sa stii doar.

Daca te-ai hotarat sa faci si supa de pui cu apa in care ai fiert pulpele, gasesti aici reteta.

Eu am facut asta, dar la final am adaugat si o jumatate de litru de bors si am mai lasat cat sa dea intr-un clocot, ca mi-era pofta de ceva acru. Deci de fapt ai doua optiuni! 😉

De ce sa mananci fasole verde?

In primul rand, spre deosebire de fasolea maturata – adica boabe, fasolea verde are putini carbohidrati (yei!), din care multi sunt fibre (double-yei!), iar la nivel de calorii, contin doar vreo 40 de calorii pe 100 de grame (say whaaat? yes, it’s triple yei! :)) ).

Ca si nutrienti si beneficii, putem mentiona urmatoarele:

  • vitamina A, C, si K (vitamina K este asociata cu sanatatea oaselor)
  • riboflavina (daca ai migrene s-ar putea ca lipsa ei sa fie o cauza) (5)
  • fier (esential pentru circulatia oxigenului in sange, dar si pentru fertilitate)
  • magneziu si potasiu, precum si acid folic (esential in timpul sarcinii, dar si pentru combaterea depresiei) (6)
  • carotenoizi (cu beneficii pentru vedere)
  • antioxidanti cu efect benefic asupra sistemului nostru imunitar si sanatatii sistemului cardiovascular (7)
  • continutul mic de carbohidrati face fasolea verde sa ajute in lupta cu diabetul
  • fasolea verde se pare ca e asociata cu scaderea riscului de cancer de colon, datorita continutului mare de fibre (8)

Deci o multime de motive pentru a include fasolea verde in dieta. Abia astept sa vina vara, sunt mare fan fasole cu maioneza! Care da, este low-carb, ah! <3

Succes la gatit si daca ai mancaruri sau dulciuri care iti plac si pentru care iti doresti o varianta low-carb, lasa-mi un comentariu si promit sa revin cu recomandari 🙂 

Si nu uita: Daca iti doresti sa schimbi ceva in alimentatia ta, sa slabesti sanatos sau sa te ajut sa scapi de diverse adictii si obiceiuri care iti afecteaza nivelul de energie si bucuria de a manca, te invit la o sedinta de consultanta GRATUITA 🙂

Cu pofta de sanatate,
Mihaela.

PS: Retine – nu iti trebuie extra timp ca sa gatesti – e vorba despre prioritizare – daca tu si sanatatea ta deveniti o prioritate, vei gasi acea ora pe saptamana 😉

Share-uieste idei #CuCap:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *