Povestea mea

Share-uieste idei #CuCap:

 

“Take care of your body. It’s the only place you have to live in.” (Jim Rohn)
“Ai grija de corpul tau. Este singurul loc unde va trebui sa traiesti.”

Pentru mine sanatatea este una dintre principalele valori, iar mancarea inseamna sanatate. Sunt gurmanda, pasionata de gatit si de tot ce inseamna un stil de viata sanatos.

Insa nu am fost mereu asa.

Pana la finalul masterului am stat la camin. Ceea ce inseamna ca aveam in principiu 2 optiuni mari si late: mancare de la mama de-acasa (care venea cam o data la 2 saptamani) si mancare din Carrefour (ca era cel mai aproape), fie chestii procesate, fie semi-preparate, caci gatitul in camin era o complicaciune. Asa incat cunostintele mele despre gatit erau foarte limitate.

Ulterior m-am mutat in chirie si am inceput sa imi mai fac una-alta, dar “grosul” venea inca de acasa.

Asta pana intr-o zi, cand am participat la un eveniment, unde un domn a vorbit despre dieta ketogenica, care cica te lasa sa mananci toate chestiile alea bune cu grasime, cu gust, si este cea mai sanatoasa pentru organism, ca sa nu mai zic ca si slabesti cu ea. Cum, ca mai toate domnisoarele de 26 de ani imi suradeau vreo 2-3kg in minus (desi n-am avut niciodata o problema serioasa cu greutatea), si ma incanta sa nu trebuiasca sa renunt la gust, am zis sa incerc sa vad care e treaba.

“An investment in knowledge pays the best interest.” (Benjamin Franklin)
“O investitie in cunoastere ofera cea mai mare dobanda.”

Si atunci a inceput aventura.

Habar nu aveam nimic despre nutritie, gatit, cum functioneaza corpul, ce face fiecare nutrient pentru corpul meu sau cum ar trebui sa combin alimentele. Asa ca m-am pus pe citit. Primele 2-3 saptamani am urmarit ceva instructiuni si principii gasite pe net despre dieta asta “minune”, numita ketogenica sau, si mai popular, low-carb.

Ce am remarcat rapid a fost ca imi place, ca mi se potriveste: intr-adevar, pastram in alimentatie toate mancarurile cu gust, eliminand toate chestiile ca de carton si creta cum le spun eu, respectiv “low-fat”. Iar gurmanda fiind, asta era un mare plus. Dar nu m-am lasat convinsa prea tare – ma gandeam “da, ok, e buna, dar nu prea stiu care e treaba cu sanatatea… chiar o fi bine sa mananc unt cu 82%, ceafa de porc cu grasime, pui cu piele, alune si alte bunataturi despre care altii spun ca ingrasa si fac rau?”.

Ca sa intelegi, imi place sa fac experimente pe mine, dar nu m-as supune la experimente pe termen lung ale caror efecte nu le cunosc. Asa ca cercetarea si curiozitatea mea s-au transformat intr-o “foame” continua de informatie. Asa incat in ultimii 4 ani am citit sute de articole, majoritatea din surse credibile precum studii stiintifice, articole scrise de medici sau concluzii ale unor cercetari, pe care le-am si confruntat de-alungul timpului – am terminat Facultatea de Jurnalism, ceea ce ma face sa fiu genul acela de maxim sceptic, care nu ia prima informatie gasita de buna. Si nici pe a doua, de multe ori nici pe a treia.

Gatitul a fost o consecinta a acestui research intens – in timp am inteles cum functioneaza organismul, am inteles de ce grasimile sunt bune si carbohidratii trebuie sa fie consumati in moderatie si aleasa cu grija sursa lor, am inteles, in definitiv, ce mananc (si de ce). Am realizat ca a manca sanatos inseamna sa te respecti si sa te auto-tratezi ca un atlet, care este platit sa fie in cea mai buna forma. Si, pentru ca si acum e putin complicat pentru mami sa inteleaga exact ce mananc eu si ce nu, gatitul a devenit o necesitate: nu ii puteam explica mereu telefonic sa foloseasca ingredientul X si nu Y si asa mai departe.

“Life begins at the end of your comfort zone.”
“Viata incepe la capatul zonei de confort.”

Cum am invatat sa gatesc? Ca orice om la inceput de drum: urmarind intocmai instructiunile din retetele gasite pe Pinterest in categoria “low-carb”.

Masuram exact si eram atenta la fiecare observatie legata de cum sa faci “sa nu se taie” si alte astfel de sfaturi. In timp am inteles si ce inseamna “la ochi” si “dupa gust”, instructiunile pretioase si mereu prezente in orice reteta ceruta de la mami :))

Mi-am documentat in mare pare evolutia pe Instagram 🙂

„Man is only great when he acts from passion.” (Benjamin Disraeli)
“Omul este cu adevarat valoros atunci cand actioneaza din pasiune.”

Cum am devenit pasionata de gatit?

In primul rand, mi-am spus ca a manca e ceva ce voi face pentru tot restul vietii. Iar daca tot este, deci, musai sa gatesc, de ce sa nu transform asta in ceva simplu, placut si distractiv?

Si uite asa, procesul de combinare a ingredientelor, experimentarea de gusturi, alegerea aromelor si joaca cu culorile pe o farfurie au devenit mai mult decat “gatit”, au devenit o placere. Care are si beneficii, pentru ca devii mult mai atent la ce si cat mananci.

Iar sentimentul de a te autosurprinde si a te bucura – singur(a) sau impreuna cu altii, de rezultatul concret al creatiei tale, te asigur ca este una dintre cele mai minunate experiente pe care ti le poti oferi, fara niciun fel de investitie suplimentara – iti amintesc ca trebuie oricum sa mananci!

Mai mult decat atat, sunt pasionata de conexiunea umana, iar eu vad mancarea ca fiind unul dintre cei mai mari conectori umani: de la inceputul lumii, oamenii s-au adunat in jurul mancarii, acela fiind un moment de relaxare si autenticitate, un moment in care isi permit sa “guste” la propriu viata.

Consider ca experientele sunt mai frumoase si importante decat orice lucru pe care il poti cumpara. Asa ca imi ofer constant experienta de a descoperi si impartasi noi gusturi.

“To keep the body in good health is a duty… otherwise we shall not be able to keep our mind strong and clear.” (Buddha)
“A-ti mentine corpul sanatos este o datorie… in caz contrar nu vom fi capabili sa ne pastram mintea puternica si clara.”

Ce efecte a avut asupra mea mancatul sanatos? 

  • In primul rand, sanatate: de cand ma stiu raceam cel putin de doua ori pe an, cu febra mare si bolit la pat. Daca aveam oameni raciti in jur, rar scapam de la a lua virusul. De peste 4 ani de cand am inteles importanta mancarii si cum functioneaza corpul uman, facand alegeri corecte in alimentatie, nu am racit decat de 2 ori si chiar si atunci mi-am revenit in cateva zile, fara antibiotice si alte nebunii. De fiecare data cand am simtit orice neregula in organism, am facut research si m-am rezolvat prin alimentatie.
  • Apoi, nivelul de energie crescut si constant. Intre timp am inceput sa fac si miscare in mod regulat si am remarcat ca, in caz contrar asteptarilor, nivelul meu de energie nu a mai fluctuat la fel de mult ca inainte, ci dimpotriva, m-am simtit mai motivata sa imi fac exercitiile. Am fost uimita mai ales de cat de mult corpul meu imi cere mancare sanatoasa in special atunci cand fac antrenamente mai solicitante.
  • Apropo de asta, un rezultat wow pentru mine a fost faptul ca am invatat sa imi ascult corpul. Omul este o masinarie fantastica si doar din a te asculta poti intelege daca e ceva in neregula cu tine sau daca ai nevoie de mancare, apa sau odihna intr-un anumit moment, asa incat poti cu usurinta sa previi stari neplacute sau boli.
  • Pielea si parul meu au devenit mai luminoase. Ambele sunt strans legate de schimbarile hormonale din organism si, desi o data pe luna se mai schimba ele (stiti voi cum e la fete), in restul timpului, pielea s-a curatat de cosuri (exemplu clar de “before” e poza de mai sus care e facuta pe la inceputurile acestei aventuri), iar parul abia daca se vede sa fie vreun pic despicat la varfuri, avand in vedere ca eu, creata fiind, ma tund o data la vreo… 3 ani!
  • Iar pe partea gurmanda, invatand si intelegand atatea lucruri despre ingrediente si jucandu-ma cu gatitul totodata, am descoperit pentru prima data adevaratul gust al mancarii, aromele autentice ale ingredientelor, cat si gusturi pe care nu le-am experimentat niciodata pana atunci, prin diferite combinatii sau alaturari care povestite sau citite in retete nu imi sunau deloc atractiv, insa la final ajungeam sa ma ling pe bot. 🙂
  • Inca o minunatie este ca nu am mai numarat niciodata calorii, nu m-am mai stresat niciodata referitor la greutatea mea, pentru ca nu a fost cazul. M-am autoreglat fara niciun efort dedicat. Mancarea bogata in grasimi este foarte consistenta, asa incat esti mult mai repede satul (si satisfacut :P).

Daca rezonezi in vreun fel cu povestea mea si iti doresti sa faci si tu o schimbare in alimentatie care sa se reflecte in sanatatea, bucuria si starea ta de spirit, te invit sa iti lasi adresa de email mai jos si sa primesti direct in casuta ta de mail noutati, idei si explicatii care te vor ajuta sa transformi mancatul sanatos intr-o experienta placuta si distractiva 🙂

Te asigur ca nu ai nevoie de vreo pregatire speciala, de o bucatarie wow (eu inca stau cu chirie), nu vei creste costurile (indraznesc sa spun chiar ca e valabil contrariul!) si nu trebuie ca totul sa fie complicat. Tot ce ai nevoie e sa iti doresti sa descoperi si sa te joci 🙂 

Intentionez sa creez si un curs cu informatie concentrata si pas-cu-pas de la “habar n-am sa gatesc sau cum sa mananc sanatos” la “wow, chiar imi place sa fac asta si simt ca mi-a simplificat viata!”. Daca (si) asta iti suna bine, introdu-ti numele si adresa de mail mai jos si promit ca vei fi primul/prima care va afla! 🙂

Pana atunci… nu uita sa te intrebi: mananci ce vrei, dar stii ce mananci? Mancare Cu Cap te invata 😉 

Mihaela.

Share-uieste idei #CuCap: