Lipii / Tacos / Tortillas cu dovlecei

Instrumente folosite:

  • cutit sau curatitor
  • razatoare
  • castron
  • lingura
  • tava
  • hartie de copt
  • Prep Time: 15m
  • Cook Time: 1h 15m
  • Total Time: 1h 30m
  • Yield: 8-9 lipii

Ingredients

  • 3 dovlecei verzi (zucchini) sau galbeni (aproximativ 1 kg in total)
  • 2 oua
  • 80 -100g branza Cheddar sau cascaval tare (gen parmesan)
  • 2 linguri seminte de psyllium
  • condimente: piper, praf de usturoi, busuioc, menta, chimen macinat (acesta e optional) – cam un varf de cutit din fiecare

Instructions

Pregatire - 15 min de munca asidua (glumesc, e chiar foarte simplu ;) )

  1. Intai cureti dovleceii cu un cutit sau curatitor si ii dai pe razatoarea mare.
  2. Apoi iei cat apuci intr-o mana si storci cat de bine poti deasupra chiuvetei asa incat sa scoti cat mai multa apa din ei. Pui deoparte si repeti procesul cu toata compozitia.
  3. Razi apoi branza Cheddar si dai drumul la cuptor.
  4. Intr-un castron, amesteci dovleceii storsi cu restul ingredientelor (oua, cascaval, psyllium, condimente) si amesteci cu o lingura pana se incorporeaza bine.
  5. Pe o tava de cuptor (cat mai mare) pui hartie de copt, iar apoi iei cu o lingura din compozitie si formezi cercuri in tava, adica lipii, cam 3-4, depinde cat mare e tava ta (eu le-am facut cu diametrul cam cat palma). Important e sa intinzi bine compozitia, deci trebuie un strat nu prea gros, doar cat sa acopere tava.

Coacere - 25 de min per tava (dureaza cam mult in total avand in vedere ca vor iesi cam 3 tavi, dar merita efortul ;))

  1. Bagi la cuptor cam 20-25 de minute, la foc tare, pe raftul de deasupra celui din mijloc (daca ai cuptor „fitos” ca al meu care incinge mai tare in spate, e bine sa intorci tava la jumatatea timpului :)) ). Sunt gata cand incep sa se maroneasca pe margini (vezi poza).
  2. Repeti procesul pana termini toata compozitia. Daca ai doua tavi e perfect, poti face mai multe deodata (doar ai grija sa nu se arda cele din tava de mai de jos).
  3. Le lasi sa se raceasca si le umpli cu ce vrei tu, doar low-carb sa fie! :P
  4. Rezista fara probleme in frigider, chiar si o saptamana, eu le-am pus pe o farfurie intre 2 servete de hartie.
  5. Tip: Dupa ce le umpli cu ce vrei, le poti transforma in „shaworma” invelindu-le intr-o bucata de hartie de copt, ca sa fie usor de transportat si mancat! ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *