Reteta Mucenici copti moldovenesti (Sfintisori) cu aluat de cozonac simplu de facut

Instrumente folosite:

  • cana de masurare sau cantar (e bine sa te asiguri ca pui cantitatile corecte, nu ca mine :)) )
  • un castron mare pentru aluat
  • tava de cuptor
  • hartie de copt
  • ibric
  • lingura
  • furculita
  • un castronel mic
  • masina de macinat nuca/ rasnita/ dispozitiv de zdrobit usturoiul/ cutit (daca nu cumva ai cumparat nuca direct macinata 😉 )
  • o tava cu pereti mai inalti (pentru partea de insiropare)
  • o tava de servit mare, pe care sa ii pui la final
  • Prep Time: 4h
  • Cook Time: 1h 30m
  • Total Time: 6h
  • Serves: muuulti :)

Ingredients

Aluat:

  • 5-6 linguri mari de miere
  • 4-5 linguri de miere (se poate ajusta dupa gust)
  • 300 mL apa
  • 100 mL ulei floarea soarelui
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 500 mL lapte
  • 2 pliculete de drojdie uscata Dr. Oetker
  • 1 kg faina
  • 300 g nuca (macinata daca ai cu ce - masina speciala sau rasnita / zdrobita in dispozitivul pentru zdrobit usturoi / tocata cat mai marunt cu cutitul)

Sirop

    Decor / Topping

      Instructions

      ETAPA 1 - Aluatul

      1. Primul lucru, da drumul la aragaz, soba, calorifer - orice ai de incalzit, asa incat sa se faca cat mai cald in bucatarie pana termini aluatul de facut.
      2. Foarte important este ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, deci caldute - nu reci, nu fierbinti. Le poti scoate din frigider de seara sau le pui aproape de sursa de caldura, ca sa te asiguri ca sunt la o temperatura uniforma.
      3. Intai amesteci drojdia cu faina intr-un castron mare si o pui langa caldura 15 min.
      4. Intre timp, separi ouale, astfel incat sa ramai doar cu galbenusurile (PONT: albusurile se pastreaza cel mai bine intr-o cutie de la branza Almette sau intr-un borcan - sunt eeeeexcelente pentru o omleta la pranz sau de dimineata! ;) )
      5. Incalzesti laptele pe foc - dar foaaarte putin, in niciun caz sa nu fie fierbinte cand il pui in coca! - si dizolvi zaharul in el (!)
      6. Dupa cele 15 min, pui laptele cu zaharul peste faina cu drojdie si amesteci bine - fie cu mana, fie cu o lingura de lemn
      7. Adaugi galbenusurile de ou si amesteci bine pana se incorporeaza si obtii un aluat putin lipicios - aici deja trebuie sa bagi manutele in problema :P
      8. La final, adaugi - treptat - uleiul si framanti pana se incorporeaza tot si bine. La cantitatea asta vorbim de doar cateva minute.

      ETAPA 2 - Crescutul - 2-3 ore, timp in care faci Partyrobics fitness ca mine sau ce nebunii vrei tu :P

      1. Lasi apoi la crescut musai undeva langa caldura, acoperind castronul cu un prosop curat. E bine sa il infofolesti bine de jur imprejur cu mai multe prosoape sau carpe, ca sa te asiguri sa se mentine o temperatura constanta.

      ETAPA 3 - Formele si coptul

      1. Inainte sa te apuci de procesatul aluatului, da drumul la cuptor pentru a-l incalzi.
      2. Scoate o tava de cuptor si pune hartie de copt pe ea.
      3. Bate putin oul ramas cu o furculita intr-un castronel (cat sa se amestece bine, nu trebuie sa te chinui) si pune-l deoparte.
      4. Ia apoi cate o bucata de aluat, din care rupi cate o bucata cat o piersica sa zic, pe care o rulezi cu degetele, usor si fara presiune mare, pentru a obtine un "sul" lung de coca (daca ti-a placut cand sa te joci cu plastilina in copilarie, o sa te distrezi de minune la etapa asta :) )
      5. Formeaza un 8 cu el pentru a forma mucenicul si aseaza-l usor in tava.
      6. Repeta pana umpli tava.
      7. Inainte de a baga mucenicii la cuptor, unge-i cu oul pe care l-ai batut mai devreme - poti folosi o pensula daca ai sau direct degetele :)
      8. Lasa-i la cuptor cam 20-30 de minute la foc putin mai mare decat minim (intoarce tava la jumatea timpului daca stii ca ai cuptor care arde in spate - al meu face asta). Timpul e relativ, posibil sa difere de la un cuptor la altul. Ii poti pipai, sunt gata cand sunt fermi deasupra.
      9. In timp ce se coace prima tava, ii poti face pe restul asezandu-i pe hartia de copt direct pe masa, pe suprafata de lucru sau pe un fund.

      ETAPA 4 - Siropul si decorarea

      1. Intr-un ibric sau craticioara incalzeste apa sa fie fierbinte (nu pana la fierbere).
      2. Adauga mierea si amesteca pana se topeste.
      3. Toarna siropul astfel obtinut intr-o tava sau ceva cu pereti inalti in care au loc apoi mucenicii.
      4. Imediat dupa ce scoti mucenicii de la cuptor, ii poti pune cu fundul in sirop. Ii lasi asa vreo 3 minute, apoi ii intorci si ii mai lasi vreo 3 minute. Poti sa ii mai intorci apoi inca o data, daca iti plac mai insiropati.
      5. Ii scoti apoi pe o tava pe care ai pus hartie de copt, ii ungi bine cu miere folosind o lingura.
      6. Presari apoi nuca macinata cu grija, sa se lipeasca de miere.
      7. Repeti procesul pana ii termini.

      ETAPA 5 - Savureaza-i cat poti, caci meriti la cat ai muncit! Felicitari! :)

        Leave a Reply

        Your email address will not be published. Required fields are marked *