Supa crema cu broccoli

Unelte de care vei avea nevoie:

  • tocator
  • cutit
  • curatitor (preferabil, dar nu obligatoriu)
  • o oala
  • un capac (preferabil, dar nu obligatoriu)
  • un mixer vertical SAU un blender SAU un robot de bucatarie SAU un maruntitor (food processor)
  • un polonic

De ce sa mananci broccoli:

  • are multe fibre (10%)
  • are mult potasiu (9%) – Consumul de potasiu este asociat cu o scadere de 20% a riscului de deces, cu un risc redus de accident vascular cerebral, cu scăderea tensiunii arteriale, cu protecția împotriva pierderii masei musculare, conservarea densitatii minerale osoase, precum și reducerea la formarea de pietre la rinichi. (sursa)
  • are multa vitamina C (148%!) – Beneficiile pentru sănătate ale vitaminei C (acid ascorbic) includ tratamentul racelilor comune, protecția împotriva deficiențelor sistemului imunitar, bolilor cardiovasculare, probleme de sănătate prenatale, boli de ochi, și chiar împotriva ridurilor. (sursa)
  • in cantitati mai mici mai contine si vitamina A si B6
  • Prep Time: 10m
  • Cook Time: 20m
  • Total Time: 30m
  • Serves: 8 portii cu aproximatie

Ingredients

  • 1 buc broccoli (500g)
  • 1 mix legume (al meu a continut 3 morcovi din care am folosit doar 2, 2 buc pastarnac, 2 cepe mici din care am folosit doar una, o jumatate de telina mica)
  • 1/2 cub Maggie
  • 1 cutie smantana de gatit 15% (merge si smantana dulce pentru frisca cu 30%, eu nu am gasit din aia, desi as fi preferat :)) )
  • aprox 30g branza tare (eu am avut niste resturi prin frigider, dar poti lua branza Gouda sau orice gen de branza tare, dura
  • sare
  • piper
  • busuioc (optional)

Instructions

Pregatire: 10 min

  1. Taie "floretele" de broccoli (serios ca habar nu am cum se numesc in romana!) si clateste-le. Atentie, nu arunca cotoarele! Taie cu un cutit coaja si mananca miezul - gustul este asemanator cotoarelor de varza (una dintre placerile copilariei!) si sunt pline de fibre!
  2. Curata toate legumele (cu un curatitor e cel mai usor, dar daca nu ai e bun si un cutit) si taie-le in bucati, cum iti vine. Nu te chinui, e supa crema, deci nu conteaza. Ai voie sa te joci! :)

Preparare: 5 min munca, 15 min cat se fierb toate cele: dansat prin casa, pupat, mangaiat, etc ;)

  1. Pune-le pe toate la fiert in cam 2 litri de apa, impreuna cu jumatatea de cub de Maggie. Acopera oala cu un capac ca sa mearga mai repede treaba :)
  2. Dupa ce incepe sa clocoteasca, mai lasa vreo 5-10 minute maaaxim, apoi stinge focul.
  3. Fun part: ideal e sa ai un mixer vertical pe care sa il introduci in oala ca sa pasezi toate legumele, direct in zeama lor. Poti folosi si un blender, robot de bucatarie sau maruntior (food processor), insa va dura mai mult fiind cantitate mai mare (plus ai grija sa nu te arzi!).
  4. Dupa ce ai pasat bine tot si nu mai sunt legume bucati, adauga: cam 3 sferturi din cutia de smantana, sare, piper si busuioc. Eu pun intotdeauna "la ochi", asa cum mi-a dat mami mereu indicatii :)) Poti gusta sau poti folosi masura "safe" de "un varf de lingurita".
  5. Rade vreo 30 de grame de branza si adaug-o in supa.
  6. Amesteca totul cu polonicul si... e gata de servit! Bineinteles, te poti juca cu smantana si branza rasa pentru decorat frumos :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *