Tort racoritor de ciocolata cu menta

Unelte necesare:

  • o forma de silicon (preferabil) – daca nu ai, foloseste o forma normala de tort sau o cratita – preferabil tapetata cu hartie de copt pentru a preveni lipirea (vezi direct in reteta mai multe observatii)
  • o spatula
  • un ibric (preferabil cu interior de teflon) – vezi direct in reteta mai multe observatii
  • 2 boluri mai mari
  • Prep Time: 20m
  • Cook Time: 1h
  • Total Time: 1h 20m
  • Serves: 10 felii (sau mai multe, depinde cat de groase le tai :P )

Ingredients

Blat

  • 200 g faina de migdale (2 cups)
  • 180 g faina de cocos (1 ½ cups)
  • 65 g cacao (1/2 cup)
  • 2 lingurite praf de copt (2 tsp)
  • 1 lingurita bicarbonate de sodiu (1 tsp)
  • 30 g unt (nesarat) + extra pentru uns tava daca nu ai de silicon (1/2 cup + extra))
  • 100 g xylitol (1/2 cup)
  • 400 g smantana (acra) (1 1/2 cup)
  • 4 oua
  • 1 lingurita extract de vanilie (1 tsp)

Crema ganaj

  • 200 mL smantana dulce (de frisca) (3/4 cup)
  • 100 g ciocolata neagra 81% (sau cel putin 75%) (4 oz)
  • 1/2 lingurita ulei essential de menta (1/2 tsp)
  • 1 praf de sare

Instructions

Blatul

  1. Preincalzeste cuptorul (eu folosesc mai mereu la 180 de grade)
  2. Daca nu ai forma de silicon si folosesti o tava sau cratita, fie o tapetezi cu foaie de copt ca sa nu se lipeasca, fie o ungi biiiiiiiiiiine de tot cu unt.
  3. Combina bine ingredientele uscate intr-un bol, amestecandu-le cu o lingura: faina de migdale, cea de cocos, cacaoa, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.
  4. Intr-un bol separat (mai mare), pune toate ingredientele umede si amesteca-le folosind mixerul pe viteza medie: untul, xylitolul, ouale, smantana, extractul de vanilie.
  5. Adauga treptat ingredientele uscate in cele umede si amesteca cu mixerul pe viteza mica pana cand totul e bine incorporat.
  6. Toarna totul in forma pregatita.
  7. Pune la cuptor aproximativ 50 de minute pe gratarul de la mijlocul cuptorului. Daca nu esti sigur ca e gata, poti face testul scobitorii ca sa te asiguri ca e gata: daca scobitoarea iese curata, e gata :P
  8. Cand e gata, scoate din cuptor si lasa tortul sa se raceasca 15 minute inainte sa il scoti din forma. Eu am rasturnat forma cu fundul in sus, deci a fost simplu :) Tip: foloseste un platou mai mare pentru a pune blatul – vei avea nevoie de spatiu unde sa curga crema ;)
  9. Las-l sa se raceasca complet inainte de a adauga crema.

Crema ganaj

  1. Rade ciocolata.
  2. Pune smantana dulce intr-un ibric/ intr-o craticioara si incalzeste-o la foc mic pana la punctul de fierbere, mestecand incontinuu. Important: eu am un ibric cu interior de teflon, e cel mai bun pentru lactate. Daca folosesti un ibric normal, ai grija sa mesteci non-stop cu o spatula. Daca vezi ca se incalzeste prea repede, foloseste metoda bain-marie (ibricul deasupra unei cratite cu apa) – dureaza mai mult, dar nu risti sa ti se separe si sa faci unt :P
  3. Imediat ce a ajuns la punctul de fierbere, stinge focul si toarna peste ciocolata, uleiul esential de menta si praful de sare. NU amesta inca – lasa sa stea 5-10 minute.
  4. Folosind spatula, amesteca bine pana cand devine o crema omogena.
  5. Toarna crema ganaj peste blat. Poti alege sa faci ca la tort: sa tai blatul in doua si sa pui o parte din crema la mijloc – creativitatea ta nu are limite! :)
  6. Tine la rece cel putin o ora inainte de a servi pentru a lasa ciocolata sa se intareasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *