Reteta cu efect afrodiziac: Scoici (midii) cu sos de vin rosu

Share-uieste idei #CuCap:

Desi pentru mine reteta asta nu a avut legatura cu Sfantul Valentin sau Dragobete, o poti folosi cu succes pentru aceste ocazii, avand si ceva efect afrodiziac (doar asigura-te ca iubitului/iubitei ii plac midiile sau ca nu e alergic(a) la fructe de mare 😀 #justsaying – caz in care iti recomand reteta asta, la fel de simpla).

Cum ziceam, pentru mine insa a fost diferit. In weekend am fost acasa la Valcea. Ceea ce inseamna ca n-am mai gatit eu, ci ai mei. Si stiti cum sunt parintii, cand vine copilul acasa, trebuie preparat ceva special 🙂 (cu atat mai mult de aceasta data, pentru ca am sarbatorit in prealabil ziua mea).

Ei (si poate nici eu) inca n-am avut suficienta rabdare sa inteleaga prea bine ce mananc si ce nu mananc, dar mai ales de ce (mami verifica mereu, tati n-a priceput ca e LOW-carb, NU NO-carb), dar sunt ai mei si ii iubesc :). Insa amandoi au inteles clar ca nu prea au cum sa dea gres cu mine cand vine vorba de carne – orice fel de carne (caci carne = proteina si proteina e buna!).

Asa incat de data asta a pregatit tati ceva. Ca sa intelegeti dificultatea retetei, el gateste extrem de rar, nu e nicidecum vreun bucatar iscusit, insa ii place sa se baga la gatit atunci cand e vorba de chestii mai altfel – de data asta au fost scoici midii.

Si cum mi-a placut foarte mult rezultatul, care se incadreaza perfect in filosofia #MancareCuCap – adica e un preparat rapid, simplu, gustos si cu beneficii pentru sanatate, am decis sa ii cer reteta, pe care sa o impartasesc cu tine 🙂

Unelte folosite:

  • cutit
  • fund (tocator)
  • tigaie (de teflon sau ceramica)
  • paleta/spatula de lemn, silicon sau plastic termorezistent (NU metal pentru a nu zgaria tigaia – valabil INTOTDEAUNA apropo, caci altfel te vei mira de ce ti se prind preparatele de ea – odata zgariata ii poti spune adio)

Scoici (midii) cu sos de vin

Unelte folosite: cutit fund (tocator) tigaie paleta/spatula de lemn, silicon sau plastic termorezistent (NU metal pentru a nu zgaria tigaia – valabil INTOTDEAUNA)

  • Prep Time: 5m
  • Cook Time: 20m
  • Total Time: 25m
  • Serves: 5

Ingredients

  • 6 -7 catei usturoi
  • ulei de care ai
  • 800 g scoici midii (fara cochilie) congelate (gasesti fie direct la pachet, fie la kg)
  • 1 sticla de vin rosu (atentie! iti trebuie doar vreo jumatate de litru pentru preparare, restul il servesti in pahar langa 😉 )
  • o lamaie si jumatate
  • condimente de peste (daca nu ai, poti face tu un amestec cu putina sare, ceva piper, rozmarin si, daca ai, si busuioc, menta, cimbru)

Instructions

Pregatire

  1. In prealabil, obligatoriu dezgheti scoicile (e mai bine sa le scoti cu suficient timp inainte si sa le lasi sa se dezghete natural decat sa le pui la microunde)
  2. Cureti cateii de usturoi si ii zdrobesti presand lama cutitului pe ei (nu ii tai, vor elibera mult mai bine aroma zdrobiti)

Preparare - totul la foc tare, la fel cum iubesti 😉

  1. Pui putin ulei in tigaie, cat sa acoperi fundul, si cand se incinge, adaugi usturoiul. Il calesti, adica il prajesti putin amestecand continuu cu o spatula pana cand devine auriu.
  2. Adaugi scoicile si le lasi 2 minute.
  3. Adaugi din vin cat sa acoperi scoicile pana la jumate (nu de tot). Amesteci bine si pui capacul. Mai lasi vreo 2-3 minute, pana cand scade sosul pe care tocmai l-ai format.
  4. Repeti pasul anterior de 2-3 ori pana termini tot vinul de pus (adica pui vin pana la jumate, amesteci, pui capacul, astepti sa scada, pui iarasi vin si tot asa).
  5. La ultima tura de vin, adaugi condimentele - aici pui la ochi, atat cat sa presari peste tot. Tot acum storci si o lamaie peste toata nebunia 🙂
  6. Mai lasi tot cu capacul pus vreo 2-3 minute pana incepe iarasi sa scada, moment in care stingi focul si lasi asa pana asezi farfuriile si tacamurile 🙂
  7. Pui in farfurii, presari sare, piper si inca putina zeama de lamaie (isi poate potrivi fiecare dupa gust) si... voila!

Observatie: Injumatateste cantitatile daca gatesti doar pentru doi 😉 (more wine to drink, uhuuu!)

Noi le-am servit simple, fara garnitura. Dar daca vrei sa arate farfuria mai frumos, cred ca ar merge bine cu niste salata ruccola sau baby spanac langa, stropite si ele cu zeama de lamaie si presarate cu un pic de sare si piper.

Si, bineinteles, daca tot e sa ne jucam pe farfurie, eu as pune fie o felie de lamaie langa midii, fie o jumatate de lamaie taiata in zig-zag. Dar aici las loc imaginatiei tale 🙂

De ce sunt midiile speciale?

  • in primul rand, au mai multi acizi grasi Omega 3 decat orice alte crustacee si mult mai mult decat cam orice alt tip de carne (cam 1150mg la 100g)
  • contin multa proteina (24g%), ceea ce le face ideale si pentru dieta sportivilor
  • contin mult seleniu, care contribuie la controlul nivelului de hormoni tiroidieni, sustin functiile musculare si faciliteaza productia de sperma la barbati (win-win, jackpot!) – 1 cup (masura americana, echivaleaza cu vreo 150 de grame) creste aportul de seleniu la 67,2 micrograme, mai mult decat cele 55 de micrograme necesare zilnic pentru barbati si respectiv femei adulte, potrivit Linus Pauling Institute (1)
  • si ca tot am intrat in subiect, se pare ca nu doar grecii, ci si studiile au gasit ceva beneficii de natura afrodiziaca asociata consumului de midii 😉
  • contin fier, vitamina C, dar mai ales… 400% Vitamina B12!!! Ea te ajuta sa transformi carbohidratii in glucoza (adica energie pentru corp), dar cel mai important beneficiu este ca regleaza functiile sistemului nervos, reducand starile de oboseala (cronica), stres sau depresie. O vitamina importanta, gasita majoritar in produsele animale (vegetarienii in general au nevoie de suplimente) (2, 3)
  • se gatesc simplu si sunt gustoase, pentru cui ii plac 🙂

 

Asadar, spor la gatit. Nu uitati de ingredientul secret: iubirea. 😉

Sa aveti un Valentine’s Day cu hormoni fericiti! 🙂

Mihaela.

 

Share-uieste idei #CuCap:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *