Reteta de Mucenici copti moldovenesti (Sfintisori) cu aluat de cozonac usor de facut

Share-uieste idei #CuCap:

Astazi m-am trezit super amortita si foarte nehotarata.

Adica nu ma hotaram daca sa fac sau nu mucenici copti, adica mucenici moldovenesti sau “sfintisori” cum li se mai spune.

O reteta departe de orice low-carb, avand in vedere ca se fac din aluat de cozonac, la care evident ca se foloseste si faina si un pic de zahar, iar insiroparea e cu multa miere. Deci carbohidrati, carbohidrati, carbohidrati :)))

Cumva aveam insa pofta, mai ales ca doar bunica mea mai facea mucenici moldovenesti copti, Dumnezeu s-o ierte, ceea ce inseamna ca n-am mai mancat de vreo 4-5 ani. Iar retetele care se fac o data pe an din punctul meu de vedere nu e nicio problema sa fie gustate πŸ™‚

Avand gandurile astea in cap, cum am stat eu asa si am frecat menta vorbind la telefon… m-am hotarat pe ultima suta ca DA, domne, vreau sa fac!

Asa ca m-am uitat rapid pe reteta, stiam ce mai am in principiu in frigider si am dat fuga la Mega sa cumpar faina si drojdie, doua ingrediente pe care nu le am niciodata in casa si pe care nu le-am mai cumparat de 4 ani incoace.

Spun pe ultima suta pentru ca la 12:30 aveam cursul de Partyrobics, la care nici nu imi permit si nici nu vreauΒ sa intarzii. Asa incat am facut aluatul in fix 30 de minute. Ba mai mult, l-am si gresit! :))

Pentru ca am fost putin “blonda” (sa fie clar, iubesc blondele, asa ca ma autointitulez eu cand sunt de fapt bleaga πŸ˜€ ), nu am verificat sa vad EXACT cat lapte mai am in frigider. Si… aveam cu 100ml mai putin decat cat aveam nevoie.

Dar nu asta a fost cea mai mare problema, ci faptul ca aluatul necesita si zahar, care se topeste de fapt in laptele caldut. Credeti ca Mihaela a retinut acest aspect? Bineinteles ca nu!

Asa ca in mijlocul framantarii, am sunat-o disperata pe mami sa o intreb de ce arata aluatul meu mai degraba ca niste turnatei (era tot numai faramite) decat ca o coca.

M-a lamurit mami rapid, asa ca am inlocuit cei 100ml de lapte lipsa (ce bine ca au lipsit, haha!) cu apa cu zahar (oarecum de fapt, caci fiind in super graba, iar nu am masurat apa de la inceput si am pus mai multa apa decat ar fi trebuit, dar nu mergea sa adaug mai mult de cei 100 de ml, asa ca in final cantitatea efectiva de zahar folosita in coca a fost de vreo 30-40 de grame).

Am framantat cu mana vreo 3-4 minute cred, doar pana am incorporat bine toate ingredientele.

Partea buna a fost ca, avand cursul de Partyrobics, am lasat coca cuminte la crescut vreo 3 ore jumate, cu tot timpul pentru masa de pranz.

Si ce sa vezi? Chiar a crescut!

Stiam ca aceasta reteta este magica si ca functioneaza de fiecare data, fara sa framanti coca 2 ore sau sa dai cu ea de pereti, pentru ca mami o foloseste cu succes pentru cozonaci de vreo 7 ani incoace si nu a dat gres niciodata πŸ˜‰

Aluatul in sine se face simplu, chiar banal. Procesul tehnologic cu totul pentru a face mucenicii copti insa este unul nu complicat, insa care ia muuuult timp. Vreo 6 ore in total, punand la socoteala si cele 2-3 ore de lasat la crescut.

Probabil ca este cea mai laborioasa reteta pe care o vei vedea vreodata la mine.

Eu sunt adepta lucrurilor simple, rapide, dar cu gust minunat si aport important la sanatate.

Reteta asta bifeaza doar partea de simplitate (daca ai grija la detalii), dar cum spuneam – o data pe an facem si exceptii! (ba chiar am creat o categorie noua numita “O data pe an”. Om vedea daca mai punem ceva acolo de-alungul…anului).

Deci daca nu ai timp sau rabdare, iti recomand nici sa nu te apuci. Nu as vrea sa dai vina pe mine ca nu ti-am spus.

Acuma rezultatul din punctul meu de vedere merita tot efortul pentru ca nicio patiserie nu o sa faca mucenici copti la fel ca cei facuti in casa, cu atat mai mult ca cei iesiti din mana proprie πŸ˜‰

Daca totusi te hotarasti sa te aventurezi sa faci mucenici copti, iti impartasesc reteta. Daca urmezi instructiunile, crede-ma, NU AI CUM sa gresesti πŸ™‚ (nu uita ca eu am gresit si tot au iesit!).

Daca nu vrei mucenici acum, poate vrei insa cozonac la Pasti, asa ca poti nota macar ingredientele si pasii pentru aluat πŸ™‚

Asadar, iata pozele procesului tehnologic (te rog ignora aluatul intins din poza 2, NU trebuie sa il intinzi πŸ˜€ ), iar mai jos reteta, pas cu pas.

Pozele in ordine:

1 – Coca crescuta deja
2 – Modul in care se ruleaza coca
3 – Mucenicii unsi cu ou inainte de a-i baga la cuptor

4 – Mucenicii copti deja si pusi la inmuiat in siropul cu miere
5 – Unsul cu miere si presaratul cu nuca
6 – Asezarea pe tava

Siii… 6 ore mai tarziu, rezultatul final! :))))

Reteta Mucenici copti moldovenesti (Sfintisori) cu aluat de cozonac simplu de facut

Instrumente folosite: cana de masurare sau cantar (e bine sa te asiguri ca pui cantitatile corecte, nu ca mine :)) ) un castron mare pentru aluat tava de cuptor hartie de copt ibric lingura furculita un castronel mic masina de macinat nuca/ rasnita/ dispozitiv de zdrobit usturoiul/ cutit (daca nu …

  • Prep Time: 4h
  • Cook Time: 1h 30m
  • Total Time: 6h

Ingredients

Aluat:

  • 5-6 linguri mari de miere
  • 4-5 linguri de miere (se poate ajusta dupa gust)
  • 300 mL apa
  • 100 mL ulei floarea soarelui
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 500 mL lapte
  • 2 pliculete de drojdie uscata Dr. Oetker
  • 1 kg faina
  • 300 g nuca (macinata daca ai cu ce - masina speciala sau rasnita / zdrobita in dispozitivul pentru zdrobit usturoi / tocata cat mai marunt cu cutitul)

Sirop

    Decor / Topping

      Instructions

      ETAPA 1 - Aluatul

      1. Primul lucru, da drumul la aragaz, soba, calorifer - orice ai de incalzit, asa incat sa se faca cat mai cald in bucatarie pana termini aluatul de facut.
      2. Foarte important este ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, deci caldute - nu reci, nu fierbinti. Le poti scoate din frigider de seara sau le pui aproape de sursa de caldura, ca sa te asiguri ca sunt la o temperatura uniforma.
      3. Intai amesteci drojdia cu faina intr-un castron mare si o pui langa caldura 15 min.
      4. Intre timp, separi ouale, astfel incat sa ramai doar cu galbenusurile (PONT: albusurile se pastreaza cel mai bine intr-o cutie de la branza Almette sau intr-un borcan - sunt eeeeexcelente pentru o omleta la pranz sau de dimineata! πŸ˜‰ )
      5. Incalzesti laptele pe foc - dar foaaarte putin, in niciun caz sa nu fie fierbinte cand il pui in coca! - si dizolvi zaharul in el (!)
      6. Dupa cele 15 min, pui laptele cu zaharul peste faina cu drojdie si amesteci bine - fie cu mana, fie cu o lingura de lemn
      7. Adaugi galbenusurile de ou si amesteci bine pana se incorporeaza si obtii un aluat putin lipicios - aici deja trebuie sa bagi manutele in problema πŸ˜›
      8. La final, adaugi - treptat - uleiul si framanti pana se incorporeaza tot si bine. La cantitatea asta vorbim de doar cateva minute.

      ETAPA 2 - Crescutul - 2-3 ore, timp in care faci Partyrobics fitness ca mine sau ce nebunii vrei tu πŸ˜›

      1. Lasi apoi la crescut musai undeva langa caldura, acoperind castronul cu un prosop curat. E bine sa il infofolesti bine de jur imprejur cu mai multe prosoape sau carpe, ca sa te asiguri sa se mentine o temperatura constanta.

      ETAPA 3 - Formele si coptul

      1. Inainte sa te apuci de procesatul aluatului, da drumul la cuptor pentru a-l incalzi.
      2. Scoate o tava de cuptor si pune hartie de copt pe ea.
      3. Bate putin oul ramas cu o furculita intr-un castronel (cat sa se amestece bine, nu trebuie sa te chinui) si pune-l deoparte.
      4. Ia apoi cate o bucata de aluat, din care rupi cate o bucata cat o piersica sa zic, pe care o rulezi cu degetele, usor si fara presiune mare, pentru a obtine un "sul" lung de coca (daca ti-a placut cand sa te joci cu plastilina in copilarie, o sa te distrezi de minune la etapa asta πŸ™‚ )
      5. Formeaza un 8 cu el pentru a forma mucenicul si aseaza-l usor in tava.
      6. Repeta pana umpli tava.
      7. Inainte de a baga mucenicii la cuptor, unge-i cu oul pe care l-ai batut mai devreme - poti folosi o pensula daca ai sau direct degetele πŸ™‚
      8. Lasa-i la cuptor cam 20-30 de minute la foc putin mai mare decat minim (intoarce tava la jumatea timpului daca stii ca ai cuptor care arde in spate - al meu face asta). Timpul e relativ, posibil sa difere de la un cuptor la altul. Ii poti pipai, sunt gata cand sunt fermi deasupra.
      9. In timp ce se coace prima tava, ii poti face pe restul asezandu-i pe hartia de copt direct pe masa, pe suprafata de lucru sau pe un fund.

      ETAPA 4 - Siropul si decorarea

      1. Intr-un ibric sau craticioara incalzeste apa sa fie fierbinte (nu pana la fierbere).
      2. Adauga mierea si amesteca pana se topeste.
      3. Toarna siropul astfel obtinut intr-o tava sau ceva cu pereti inalti in care au loc apoi mucenicii.
      4. Imediat dupa ce scoti mucenicii de la cuptor, ii poti pune cu fundul in sirop. Ii lasi asa vreo 3 minute, apoi ii intorci si ii mai lasi vreo 3 minute. Poti sa ii mai intorci apoi inca o data, daca iti plac mai insiropati.
      5. Ii scoti apoi pe o tava pe care ai pus hartie de copt, ii ungi bine cu miere folosind o lingura.
      6. Presari apoi nuca macinata cu grija, sa se lipeasca de miere.
      7. Repeti procesul pana ii termini.

      ETAPA 5 - Savureaza-i cat poti, caci meriti la cat ai muncit! Felicitari! πŸ™‚

        Daca ai dileme, te incurajezi sa imi lasi un comentariu si iti voi raspunde cat de repede πŸ™‚

        Succes maxim si daca faci, ca de obicei, te rog posteaza poza pe Instagram si/sau Facebook, folosind hashtag-ul #MancareCuCap.

        Cu pofta,
        Mihaela.

        Share-uieste idei #CuCap:

        Leave a Reply

        Your email address will not be published. Required fields are marked *