Reteta usoara de primavara: quiche cu broccoli si branza, fara blat (low-carb, fara gluten)

Share-uieste idei #CuCap:

In weekend am gatit. Mult si multe, cu atat mai mult ca venea Martisorul si nu vroiam sa ma gaseasca in bucatarie, ci mai degraba bucurandu-ma de rezultatul muncii mele la un pahar de… soare! 🙂

Am vrut sa mai variez micul dejun si cautand inspiratie pe net, am decis sa fac un quiche, din care sa pot manca in cursul saptamanii.

Quiche-ul e o specialitate din bucataria frantuzeasca si il vei gasi in 1000 de variante, cu branza, carne, sunca, fructe de mare, spanac, broccoli, rosii, etc, de multe ori servit prin ceainarii. Caracteristica este textura usoara, aproape pufoasa (datorata oualelor), ceea ce il face sa fie o alegere perfecta pentru inceputul de primavara 🙂

In reteta clasica, quiche-ul are un blat subtire in care se toarna apoi umplutura. Blat care dealtfel ar fi complicat de facut si ar lua mult timp (sa framanti, sa intinzi cu sucitorul, sa il asezi perfect pe cratita, etc.)

De cand mananc low-carb insa, am si uitat conceptia de “blat”, exceptie facand prajiturile, unde oricum nu vei intalni printre retetele mele niciun fel de blat clasic, cu faina de grau.

Bucuria acestui fapt este ca… retetele devin mult mai rapide si mai usoare, pentru ca nu mai trebuie sa iti bati capul, ci te focusezi pe partea cea mai buna: umplutura.

Si vei vedea mai jos cam cat de “greu” este de facut, avand in vedere ca dureaza 15 minute prepararea 😉 Iar fara blat, reteta devine low-carb, fara gluten si potrivita chiar si pentru ovo-lacto-vegetarieni (aviz si celor care vor sa tina post cu lapte si oua). 

Pe langa rapiditate si simplitate (da, e tot genul ala de reteta care intra in categoria “foolproof”, pentru ca nu ai cum sa dai gres cu ea), partea minunata la quiche e ca tine la frigider si o saptamana, pastrandu-si savoarea si putand fi servit atat cald (reincalzit), cat si rece – ceea ce il face perfect si pentru serviciu de exemplu. Win-win-win, hurray! 🙂

Eu am aruncat un ochi peste cateva retete ca sa ma decid asupra ingredientelor, apoi am facut cumparaturile, iar cand l-am preparat am mers mai degraba dupa feeling, nu m-am mai uitat pe instructiuni si cantitati. Motiv pentru care am uitat de exemplu sa pun sunca in compozitie si am pus doar pe deasupra, but hey! :)) Se intampla, gustul tot genial este! (La drept vorbind, sunca aia nici nu e necesara – devine mai consistent cu siguranta, dar daca vrei sa il pastrezi mai “usor” e perfect fara.)

Asa ca indicatiile de mai jos din reteta sunt varianta proprie si de aceea vei vedea si ingrediente optionale 🙂 Cam asa a aratat procesul tehnologic:

 

 

Instrumente de care vei avea nevoie:
  • cutit si tocator
  • castron si lingura
  • vas de Iena (Jena) preferabil – daca nu ai, foloseste o cratita de teflon sau daca nici din asta nu ai, foloseste o cratita normala, in care pui insa hartie de copt pe fund si pe pereti, ca sa te asiguri ca nu se prinde

 

 

Quiche cu broccoli, fara blat

Instrumente: cutit si tocator castron si lingura vas de Iena (Jena) preferabil – daca nu ai, foloseste o cratita in care pui hartie de copt, ca sa nu se prinda.

  • Prep Time: 15m
  • Cook Time: 45m
  • Total Time: 1h
  • Serves: 8

Ingredients

  • 2 buc. potrivite de broccoli
  • 500 g cottage cheese (branza proaspata, nesarata)
  • 200 g smantana - eu am folosit cu 16% grasime de data asta
  • 3 oua
  • cascaval pentru ras deasupra
  • (optional) 250g sunca
  • o jumatate de lingurita sare
  • o jumatate de lingurita piper
  • (optional) busuioc si cimbru dupa gust

Instructions

  1. Prima data tai floretele de broccoli si le tai bucatele - nu exista o regula referitoare la marimea finala, dar mie imi place sa simt textura broccoli-ului, asa ca nu le toc extrem de marunt (mai degraba gandeste-te cat de mici sa fie ca sa iti fie apoi usor sa tai quiche-ul). Pui floretele direct in vasul de iena. ***Cotoarele de la broccoli le cureti de coaja si le rontai ca atare - daca iti plac cotoarele de varza, le vei adora pe acestea! 😉
  2. Intr-un castron amesteci cu o lingura restul ingredientelor: branzica, smantana, oualele, sunca (optional), condimentele. Amesteci bine pana cand obtii o crema.
  3. Torni apoi jumatate din aceasta crema direct peste broccoli si amesteci usor, cat sa te asiguri ca ajunge pana jos.
  4. Adaugi si restul de crema cu grija sa o intinzi uniform.
  5. Razi deasupra cascaval cat sa acoperi suprafata si adaugi (optional) bucatele de sunca taiate in prealabil.
  6. Se pune la cuptor la foc potrivit (putin mai tare decat la minim) timp de 45 de minute, in care te bucuri de soarele de primavara la un ceai verde pe balcon 🙂 Este gata atunci cand miroase bine si nu mai poti de pofta :))
  7. Se savureaza fie calda (se poate reincalzi fara probleme la cuptor sau la microunde), fie rece, ca mic dejun sau cina, cu putin cascaval ras deasupra pentru decor. Yummy!

Despre beneficiile de a manca broccoli am scris in postarea cu reteta de supa crema de broccoli.

Precizare referitoare la ingrediente: atat branza, cat si smantana le-am ales marca Auchan, pentru ca, desi erau mai ieftine decat cam toate celelalte optiuni (yey!), din punct de vedere ingrediente erau perfect “curate”, niciuna nu continea nimic dubios. Mentionez asta pentru ca de multe ori avem tendinta de a alege mai degraba un brand, insa mult mai important este continutul – atat din punct de vedere ingrediente, cat si index glicemic, cele doua aspecte la care trebuie sa te uiti intotdeauna atunci cand faci cumparaturi. Voi mai povesti cu siguranta pe viitor despre acest aspect.

Am uitat sa pastrez bonul sa fac socoteala, dar toata reteta a costat in jur de 18 -20 de lei si include aproximativ 8-10 portii. Ceea ce inseamna ca mananci micul dejun si/sau cina timp de o saptamana in banii astia. Nu e chiar rau, nu? 😉

Primavara #CuCap iti doresc!
Mihaela.

Share-uieste idei #CuCap:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *