Schimbarea de mentalitate de care ai nevoie pentru a manca sanatos + Reteta de negresa care te va face sa nu-ti mai doresti niciodata faina si zahar

Share-uieste idei #CuCap:

Nu stiu cum era pentru tine, dar pentru mine una dintre placerile absolute ale copilariei era… linsul castroanelor atunci cand mami facea prajituri! 🙂

Pe atunci nu existau spatule de silicon care sa faciliteze curatarea perfecta a bolurilor, asa ca toate “darele” care ramaneau pe castron, cratita, paletele de la mixer, lingura sau tel… ajungeau la mine. Sau la fratele meu, dupa caz, uneori luptandu-ne sa prindem ultima picatura de crema ramasa. Eheee, ce vremuri!

Vreo 30 de ani mai tarziu, iti spun sincer ca… nu s-a schimbat nimic :)) Placerea de a linge oalele atunci cand gatesc – dar mai ales atunci cand fac prajituri, a ramas aceeasi.

Ba chiar uneori ma enerveaza ca spatula de silicon e atat de eficienta si am grija sa ma prefac singura cum ca nu am reusit sa iau chiar tot de pe castron :))

Daca simti si tu, chiar si numai putin, aceeasi bucurie cand vine vorba de linsul urmelor de crema, inseamna ca te vei indragosti iremediabil de reteta de negresa fara zahar si fara faina pe care urmeaza sa ti-o prezint.

 

Negresa fara faina si zahar?!

Pana la reteta in sine, vreau sa iti spun cateva cuvinte despre ideea de a folosi aceste doua ingrediente: faina si zahar.

Cand te gandesti la negresa, primul instinct e sa crezi ca nu ai avea cum sa obtii o asemenea prajitura fara cele doua ingrediente cheie – cum, nu astea sunt de baza? Ce altceva ar putea da textura de “blat” daca nu faina si cum altfel sa tai amareala din cacao daca nu cu zahar?

Problema de fapt nu e ca nu exista optiuni. De cand am adoptat dieta low-carb am descoperit incredibil de multe retete si inlocuitori la care nici nu m-as fi gandit vreodata.

Problema este ca nu am fost niciodata invatati altfel

Nu, nu dau vina pe mamele noastre, care au facut tot efortul si au inclus toata dragostea in a ne gati si a ne oferi ce e mai bun (nu degeaba se zice ca “nu gasesti nicaieri mancare ca la mama acasa” 🙂 ). Dar nici ele, la randul lor, nu au fost invatate altfel.

Dau insa vina pe industria alimentara care s-a uitat doar la a obtine profit maxim, cu investitie minima, chiar daca asta a insemnat imbolnavirea populatiei (obezitate, diabet, boli de inima sau chiar si cancer).

Si dau vina pe sistemul de educatie care nici nu s-a gandit sa introduca niste lectii de baza de nutritie in scoli.

Dar nu despre aratat cu degetul vreau sa iti vorbesc, caci nu sunt tocmai genul care sa externalizeze vina, ci imi place mai degraba sa ma uit la solutii (deh, se pare ca gena masculina e foarte prezenta in mine din punctul asta de vedere 😛 ).

Solutii?

SOLUTIA este informarea in mod activ, investitia in propria educatie si totodata deschiderea ochilor, simturilor si papilelor gustative pentru experimentarea de nou.

Statul in zona de confort, respectiv continuarea obiceiurilor cu care ai fost invatat, nu te va ajuta niciodata sa faci o schimbare. Exista o carte foarte simpatica numita Ce te-a adus aici nu te va duce mai departe – mare adevar se afla in titlul acestei carti.

Ce te va ajuta in schimb sa faci pasi catre schimbarea pe care ti-o doresti (sa mananci si sa te simti mai sanatos, sa ai mai multa energie pentru tine si pentru cei dragi, sa te simti mai bine in pielea ta, sa te iubesti mai mult si sa elimini sentimentele de vinovatie) este ACTIUNEA.

Schimbarile mici pot genera un impact imens. Dar DOAR TU poti face primul pas.

Am gasit azi video-ul asta care ar fi foarte simpatic daca nu ar fi dramatic… sa inveti copiii coregrafii si cantecele in care sa repete “Pizza Hut, aripioare de pui si McDonald’s”… 🙁

Din pacate insa, oricat am proteja copiii de astfel de informatii, exista contexte in care noi pierdem controlul si chiar si un simplu cantecel poate avea influente extrem de negative asupra lor.

Daca mamele noastre poate nu au avut acces la informatie, ei bine, noi avem. Mai mult ca oricand altcandva in istoria omenirii.

Asa ca tine doar de noi sa ne construim obiceiuri de care sa fim mandri si pe care sa le putem transmite mai departe copiilor nostri atunci cand va fi cazul, asa incat sa stim ca le-am oferit, pe langa dragoste, fundamentul in viata: SANATATEA.

Si pentru ca am inceput cu placerile copilariei, de ce sa nu iti oferi si tie si copiilor tai (acum sau mai tarziu, dupa caz) bucuria neegalata de a linge castronul de crema, fara a simti vinovatie (adica doar “placere” si NU “placere vinovata“) si stiind ca iti oferi de fapt si sanatate odata cu aceasta placere?

Reteta de negresa fara faina si fara zahar am facut-o la cererea Andreei, o prietena foarte draga, plecata in SUA si care ma urmareste cu sarguinta pe Facebook si Instagram. Si e o mare bucurie pentru mine sa pot oferi aceasta reteta atat ei, cat si tie. 🙂

Cu atat mai mult ca este o alta reteta din categoria “foolproof”, adica pe care NU AI CUM sa o gresesti.

Iti spun imediat si beneficiile ingredientelor, dar intai reteta ca stiu ca daca ai ajuns pana aici cu cititul deja mori de curiozitate (si de pofta 😛 ):

Negresa/ Brownie low-carb – fara faina, fara zahar

Instrumente folosite: ibric spatula de silicon sau lingura castron tel tava (30×15 cm) hartie de copt/ folie de teflon

  • Prep Time: 15m
  • Cook Time: 40m
  • Total Time: 55m
  • Yield: aproximativ 40 de bucatele, depinde cat de mici/mari le tai

Ingredients

  • 80 g ciocolata neagra 80%
  • 200 de grame unt
  • 4 oua mari
  • 4 galbenusuri
  • 2 lingurite stevia (atentie! am remarcat ca gustul dulce s-a atenuat dupa coacere, deci poti pune putin mai multa daca vrei sa iasa mai putin amaruie)
  • 2 linguri xylitol (Optional - eu am pus pentru ca m-am gandit ca ajuta la consistenta finala, dar nu cred ca are vreo contributie relevanta, deci daca nu ai in casa poti sa nu folosesti. Daca folosesti, ai grija cata stevia pui, gusta! Fa-o pe gustul tau, dar ai grija sa nu iasa prea dulce).
  • extract de vanilie
  • 6 linguri mari cacao (aproximativ 50 g)
  • 100 g nuci

Instructions

Pregatire: 15 min

  1. Rupi ciocolata si tai untul cubulete si le pui intr-un ibric/ o craticioara.
  2. Le topesti apoi la foc mic-mic, amestecand continuu, preferabil cu o spatula de silicon, care te va ajuta sa iei si de pe pereti si deci sa nu se arda. Poti sa mai ridici din cand in cand ibricul de pe focul direct si sa amesteci, tocmai ca sa nu expui la prea multa caldura. Cand s-a topit tot, stingi focul si pui deoparte ibricul.
  3. Intre timp, pana se raceste putin compozitia, separi 4 oua, astfel incat sa ai pregatite 4 galbenusuri. (Nu uita ca din albusurile ramase poti face o super omleta! 😉 )
  4. Intr-un castron mai mare, adaugi toate ingredientele, inclusiv untul cu ciocolata topite si amesteci bine cu un tel pana cand se incorporeaza bine si devine o crema delicioasa si numai buna de lins de pe castron 😉 😉 😉
  5. Se toarna aceasta compozitie intr-o tava mai mica (30x15 cm) in care ai pus in prealabil hartie de copt sau - ideal - folie de teflon.

Coacere: 30-40 min (momentul de lins castronul! <3 )

  1. Se coace la cuptor pe raftul din mijloc la foc potrivit (NU mare), timp de 30-40 de minute. Timp in care, evident, se linge cu pofta castronul! ^_^
  2. Si gata! Mie imi place si calda si rece. E excelenta cu niste iaurt langa. 😉
  3. Se pastreaza la frigider timp de 5-6 zile FARA probleme!

 

Bun, acum ca ai vazut ce usor e sa faci acest desert minunat, sa iti spun cate ceva despre ingrediente.

Untul – daca ai dat ochii peste cap cand ai vazut ca reteta contine 200 (doua sute!) de grame de unt, hai sa lamurim problema 🙂

– Untul e plin de vitaminte printre care vitamina A, D, E
si K2
, vitamine solubile in grasimi, asociate cu multiple beneficii, printre care si imbunatatirea functiilor sexuale (1)

– Vitamina K2, mai rar gasita in alimente, este legata in mod direct cu metabolismul calciului (micronutrientul ala din care multi ducem lipsa), iar lipsa ei a fost asociata cu boli grave precum boli de inima, cancer sau osteoporoza (2)

– Untul contine si destul de multi acizi grasi cu lant scurt si mediu, la fel ca si uleiul de cocos, care sunt metabolizati diferit (in sensul bun), fata de alte grasimi – am scris aici despre cocos si alte grasimi

– Vitamina A (esentiala pentru vedere si alte functii din organism) provenita din unt este sub forma de retinol, pe care corpul il poate procesa imediat, spre deosebire de faimosul caroten din legume si plante, pe care corpul nostru nu se pricepe foarte bine sa il proceseze (pe romaneste, iei mai multa vitamina A din unt decat din morcovi care contin mult caroten) (3)

– Untul contine ambele tipuri de cholesterol, si LDL si HDL, insa consumul de unt nu iti va creste colesterolul rau, cu atat mai putin in contextul unei diete sarace in carbohidrati (!). In schimb, studiile au demonstrat faptul ca dietele sarace in grasimi MARESC nivelul trigliceridelor (4)

– Este bogat in minerale, fiind un bun antioxidant. Contine, de exemplu, mai mult seleniu decat heringul (5)

– Untul contine ceea ce se numeste Wulzen Factor, o substanta asemanatoare hormonilor, care previne artrita si rigidizarea articulatiilor (6)

Daca vrei sa citesti mai multe despre unt, gasesti aici o sintetizare buna a beneficiilor lui (in engleza).

Personal, am o pasiune deosebita pentru unt si mananc aproape zilnic undeva la 20 de grame. Inca n-am facut infarct. Ba dimpotriva, ma simt foarte bine si deloc vinovata! 😉

 

Cacaoa este un ingredient minunat si mie imi place sa folosesc atat pudra, cat si boabe de cacao intregi sau bucatele de cacao (cocoa nibs), care sunt practic boabe de cacao sparte, dar fara coaja, ceea ce le face sa aiba o textura geniala (crantanitoare si totodata cremoase) – arata ca in poza alaturata.

Sunt mai greu de gasit in magazine, caci romanul se pare ca inca nu prea stie ce sunt si ce sa faca cu ele, dar le poti gasi online si iti garantez ca nu vei regreta daca vei cumpara (imagineaza-ti niste bucatele de ciocolata pe care le poti presara pe orice, fara niciun pic de zahar 😉 ).

Beneficiile asociate cu cacaoa sunt multe:

– in primul rand, este bogata in minerale esentiale pentru corp, precum fier, magneziu, calciu, fosfor, cupru si mangan.

– un studiu comparativ a gasit ca are mai multi antioxidanti decat ceaiul verde, ceaiul negru si vinul rosu, toate recunoscute pentru efectul puternic antioxidant (7)

– atat continutul mare de antioxidanti, cat si alte componente contribuie la buna functionare a sistemului cardiovascular (motiv pentru care vei gasi ciocolata neagra 80% printre recomandari in dietele celor cu probleme de inima) (8)

– are multi flavonoizi, care contribuie la mentinerea sanatatii creierului, respectiv imbunatatirea circulatiei sanguine la nivelul creierului, cat si a functiilor cognitive (9)

– faciliteaza eliberarea de endorfine, ceea ce o face sa aiba efect antidepresiv (nu degeaba instinctiv recurgem la mancat ciocolata cand suntem tristi 😉 ) (10)

Poti citi mai multe informatii despre cacao si benefiicile sale aici (in engleza).

Despre oua si beneficiile lor (chiar si consumate mai multe pe zi), am scris aici

In concluzie, aceasta varianta de Negresa este plina de beneficii pentru sanatate.

Si partea si mai faina? Spre deosebire de cea clasica cu faina care se usuca de a doua zi, aceasta a avut exact aceeasi consistenta si in ziua a 5-a, iar placerea mea a fost la fel de intensa!

Fie vorba intre noi, ma mir ca a rezistat atat de multe zile sub nasul meu la cat de buna este, dar adevarul e ca este si foarte consistenta, ceea ce inseamna ca n-am putut manca mai mult de 3-4 bucatele maxim odata (am taiat bucatele mici).

Sincer, nu gasesc niciun motiv pentru care mi-as dori sa mai fac vreodata negresa clasica. Tu? 🙂

Succes si astept cu interes poze pe Facebook cu rezultatul tau! 😉

Cu drag,
Mihaela.

Daca vrei sa inveti sa mananci si sa iubesti mancatul sanatos, te pot ajuta – CLICK AICI pentru o sedinta de consultanta gratuita. 😉

Daca vrei sa citesti mai multe inainte de a face asta, te invit sa te inscrii la newsletter prin formularul de mai jos:

Share-uieste idei #CuCap:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *