Shaworma sanatoasa?! Da, se poate – cum sa iti faci lipii acasa

Share-uieste idei #CuCap:

Retetele noi sau wow se nasc de multe ori nu din pofta, ci dintr-o nevoie. Asta a fost cazul si pentru ideea pe care ti-o prezint azi.

Pe  scurt, martea si joia tin cursuri de Partyrobics – la ora pranzului. Ceea ce inseamna ca nu merge sa mananc prea mult inainte (depinde oricum la cat ma trezesc si ce mai am de facut), insa dupa curs… ma loveste o foame de lup.

Mi s-a intamplat de vreo 2 ori pe la inceputuri sa “scap” intr-un pateu cu branza, pentru ca pur si simplu simteam ca nu rezist pana ajung acasa.

Si am inteles ca, asa cum recomand si clientilor mei intotdeauna, trebuie sa fiu pregatita.

Daca exista vreun dezavantaj la mancarea low-carb, e ca e mai greu sa faci sandwich-uri in lipsa utilizarii painii.

Sandwich-urile sunt probabil cel mai clasic preparat “de luat la pachet”, fiind rapid si usor de pregatit (probabil cea mai populara mancare din copilaria noastra 🙂 ).

Dar daca nu ai paine, adica cele doua straturi “sustinatoare”, dispare pur si simplu ideea de sandwich. Si uite-asa… apare shaworma :)))

Shaworma a castigat extrem de multa popularitate nu doar in Romania, ci mai peste tot in lume tocmai datorita usurintei de a o manca oriunde, oricand si fara prea multa pregatire, iar daca esti atent, chiar si fara sa te murdaresti pe maini.

Adica inlocuitorul clasicelor sandwich-uri din copilarie, disponibil la colt de strada.

Ca sa fac o mica analiza nutritionala, shaworma in sine nu e neaparat o mancare nesanatoasa, daca elimini cateva elemente:

– cartofii prajiti – care sunt o sursa de carbohidrati simpli care nu prea ne ofera nimic altceva decat un eventual gust. O alta problema la cartofi – cu atat mai mult cei de la fast-food-uri – este si uleiul in care sunt prajiti. Nici nu vreau sa ma gandesc cate serii de cartofi trec prin acelasi ulei si ce rezulta acolo…

– sosurile – dintre sosuri, in mod normal, iaurtul, mustarul sau chiar si maioneza nu ar fi o problema prea mare avand in vedere cantitatea (cam cat 1-2 lingurite). Insa eu personal nu am incredere in nimic ale carui ingrediente nu le cunosc. Iar avand in vedere ca vorbim de fast-food-uri, unde totul se face la cantitate si nu la calitate, sunt foarte sceptica in privinta ingredientelor din aceste sosuri.
Ketchup-ul e de eliminat din start, pentru ca majoritatea sortimentelor contin atat zahar, cat si monoglutamat de sodiu (potentiator de gust care provoaca dependenta) si/sau amidon (care doar ingroasa continutul si iti creste nivelul de insulina, fara niciun aport nutritiv pentru corpul tau).

– lipia – in mod evident e facuta cu faina, deci carbohidrati. As fi tare curioasa daca exista pe undeva macar lipie din faina integrala (avand in vedere ca eu cumpar shaworma de 2 ori pe an maxim, habar nu am ce exista pe “piata” asta). Diferenta de carbohidrati ar fi una destul de mica, dar, chiar si asa, ar fi o alegere ceva mai potrivita.

In concluzie, daca ai manca shaworma la farfurie (deci fara lipie), fara cartofi prajiti si fara sosuri (sau hai, fie, doar putin sos de iaurt), ai putea spune chiar ca e o mancare sanatoasa – pentru din cand in cand, cand chiar esti in graba si nu ai alte optiuni. Cum asa?

Pai e simplu: ramai cu partea de salata (avand in vedere ca de obicei sunt legume proaspete) – deci sursa de vitamine si fibre, si cu partea de carne, care nu e scufundata in ulei, ci mai degraba “prajita in suc propriu” – deci sursa buna de proteina.

Dar… sa fim seriosi, de cate ori o alegi asa? Caci tocmai ce am zis ca shaworma e facuta sa inlocuiasca sandwich-ul, nu sa stai la masa sa o mananci in farfurie! Ca sa nu mai zic de vorba aia “cu de toate”, intrata deja in obisnuita si spusa aproape fara a mai gandi.

Asa ca iti propun o varianta cu adevarat sanatoasa de shaworma/ sandwich/ tacos, usor de facut acasa si pe care o poti manca oricand, oriunde, iar daca esti atent, chiar si fara sa te murdaresti pe maini.

Adica perfecta pentru “pachetel”! 😉

 

Te asigur de asta, caci am testat-o deja dupa cursul meu de Partyrobics si e genial de buna si usor de mancat!

[Click pe titlul retetei ca sa vezi poza mare]

Lipii / Tacos / Tortillas cu dovlecei

Instrumente folosite: cutit sau curatitor razatoare castron lingura tava hartie de copt

  • Prep Time: 15m
  • Cook Time: 1h 15m
  • Total Time: 1h 30m
  • Yield: 8-9 lipii

Ingredients

  • 3 dovlecei verzi (zucchini) sau galbeni (aproximativ 1 kg in total)
  • 2 oua
  • 80 -100g branza Cheddar sau cascaval tare (gen parmesan)
  • 2 linguri seminte de psyllium
  • condimente: piper, praf de usturoi, busuioc, menta, chimen macinat (acesta e optional) – cam un varf de cutit din fiecare

Instructions

Pregatire - 15 min de munca asidua (glumesc, e chiar foarte simplu 😉 )

  1. Intai cureti dovleceii cu un cutit sau curatitor si ii dai pe razatoarea mare.
  2. Apoi iei cat apuci intr-o mana si storci cat de bine poti deasupra chiuvetei asa incat sa scoti cat mai multa apa din ei. Pui deoparte si repeti procesul cu toata compozitia.
  3. Razi apoi branza Cheddar si dai drumul la cuptor.
  4. Intr-un castron, amesteci dovleceii storsi cu restul ingredientelor (oua, cascaval, psyllium, condimente) si amesteci cu o lingura pana se incorporeaza bine.
  5. Pe o tava de cuptor (cat mai mare) pui hartie de copt, iar apoi iei cu o lingura din compozitie si formezi cercuri in tava, adica lipii, cam 3-4, depinde cat mare e tava ta (eu le-am facut cu diametrul cam cat palma). Important e sa intinzi bine compozitia, deci trebuie un strat nu prea gros, doar cat sa acopere tava.

Coacere - 25 de min per tava (dureaza cam mult in total avand in vedere ca vor iesi cam 3 tavi, dar merita efortul ;))

  1. Bagi la cuptor cam 20-25 de minute, la foc tare, pe raftul de deasupra celui din mijloc (daca ai cuptor „fitos” ca al meu care incinge mai tare in spate, e bine sa intorci tava la jumatatea timpului :)) ). Sunt gata cand incep sa se maroneasca pe margini (vezi poza).
  2. Repeti procesul pana termini toata compozitia. Daca ai doua tavi e perfect, poti face mai multe deodata (doar ai grija sa nu se arda cele din tava de mai de jos).
  3. Le lasi sa se raceasca si le umpli cu ce vrei tu, doar low-carb sa fie! 😛
  4. Rezista fara probleme in frigider, chiar si o saptamana, eu le-am pus pe o farfurie intre 2 servete de hartie.
  5. Tip: Dupa ce le umpli cu ce vrei, le poti transforma in „shaworma” invelindu-le intr-o bucata de hartie de copt, ca sa fie usor de transportat si mancat! 😉

La partea de umplut, ti-am explicat deja cam cum te incadrezi in limitele sanatoase 🙂 

Avand in vedere eu le-am folosit special ca pachetel pentru dupa sala, aveam nevoie de multa proteina si ceva carbohidrati acolo (oricum contin lipiile cativa), asa ca am combinat asa:

  • branza
  • ou
  • somon afumat
  • rosii
  • avocado
  • patrunjel

 

 

 

In alta zi, am folosit pate de casa (vine reteta foarte curand, e genial!) in loc de avocado sau ridichi in loc de rosii.

Pana la urma poti combina cu ce iti place mai mult, poti sa faci chiar si pui la gratar daca vrei sa fie mai spre “shaworma”. 

Sentimentul sa mananci un astfel de pachetel pe o banca la soare e priceless. Eu imi imaginam ce gandesc cei care se uita la mine, gen “ia uite ce baga fata asta shaworma in ea”, eu simtindu-ma insa extrem de fericita si satisfacuta ca mananc ceva sanatos, facut de manutele mele 🙂 

Cat despre gust… te las sa descoperi, eu sunt sigura ca iti va placea! 🙂

Si doar cateva motive de a introduce zucchini sau dovlecei in dieta:

  • au putini carbohidrati (undeva la 3,4 per suta de grame), dar si fooooarte putine calorii (vreo 17/100g!!!)
  • sunt bogati in vitamina A, C, magneziu si acid folic, si sunt o buna sursa de fibre
  • contin mangan, un mineral care ajuta corpul sa proceseze atat grasimile, cat si carbohidratii

 

Asa ca daca vrei sa incerci shaworma sau tacos fara sentimentul de vinovatie, te incurajez sa mergi la cumparat de dovlecei! 😉

Cu drag,
Mihaela.

 

Surse info: organicfacts.net, fullcircle.com,

Share-uieste idei #CuCap:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *