Tort racoritor de ciocolata cu menta, fara zahar sau faina

Share-uieste idei #CuCap:

Nu am mai scris de o gramada de vreme pe blog. Stiu, e pacat. Stiu. Nu vreau sa zic ca “la anul” poate va fi altfel. Nu vreau sa pun presiune pe mine. Posibil sa fi pierdut toti abonatii si tot ce am construit pentru ca nu m-am ocupat de furnizorul de email marketing. Ceea ce m-a intristeaza si ma demotiveaza. Cu toate astea, voi ati cerut reteta de la tortul de ciocolata cu menta, fara zahar, al carui poza am postat-o zilele trecute. Iar asta e cea mai frumoasa motivatie. Asa ca iat-o – cu tot cu povestea lui. Enjoy!

Craciunul acesta au venit “socrii” in vizita. Adica a fost primul Craciun in care nu am fost musafir la parinti, ci am fost gazdaΒ πŸ™Œ.

Nu vrei sa stii de cat timp tot astept momentul sa “sar” cozonacii si sa am ocazia sa fiu la mine acasa ca sa fac ceva minunatii low-carb, fara fir de zahar si fara faina, mai ales in perioada asta cand toata mancarea e cu multa grasime (perfect low-carb dealtfel, dar deloc potrivita in combinatie cu zaharul si carbohidratii din cozonacul si prajiturile traditional romanesti).

De ceva vreme gasisem o reteta cu blat tip tort, bineinteles fara zahar si fara faina, pe care o vazusem coapta in forma din aceea ca de budinca, cu gaura la mijloc (n-am idee daca are o denumire specifica in romana). Decorata cu frunze de menta arata fix ca o ghirlanda cu “beteala” de ciocolata (da, stiu, si mie mi-a lasat gura apa, yum-yum!). Mi-am amintit de ea si decizia a fost luata!

Desi am cumparat o forma din aceea de unica folosinta speciala pentru a obtine modelul cu gaura la mijloc, cand m-am apucat de reteta si am vazut cantitatea de blat care mi-a iesit (multa adica!), am hotarat sa folosesc tot forma mea de tort din silicon – decizia a fost una buna pentru ca nu m-am mai chinuit s-o ung ca sa nu se lipeasca, iar rezultatul a fost perfect!Β πŸ‘Œ

Iti spun de pe acum ca e o reteta simpla, mai mult dureaza sa se coaca decat sa o faci efectiv – exact cum imi plac mie si cum stii bine ca te-am invatat: gatitul si mai ales retetele low-carb nu trebuie sa fie complicate si nici nu trebuie sa te tina toata ziua in bucatarie.

Tort racoritor de ciocolata cu menta

Unelte necesare: o forma de silicon (preferabil) – daca nu ai, foloseste o forma normala de tort sau o cratita – preferabil tapetata cu hartie de copt pentru a preveni lipirea (vezi direct in reteta mai multe observatii) o spatula un ibric (preferabil cu interior de teflon) – vezi direct …

  • Prep Time: 20m
  • Cook Time: 1h
  • Total Time: 1h 20m
  • Serves: 10

Ingredients

Blat

  • 200 g faina de migdale (2 cups)
  • 180 g faina de cocos (1 Β½ cups)
  • 65 g cacao (1/2 cup)
  • 2 lingurite praf de copt (2 tsp)
  • 1 lingurita bicarbonate de sodiu (1 tsp)
  • 30 g unt (nesarat) + extra pentru uns tava daca nu ai de silicon (1/2 cup + extra))
  • 100 g xylitol (1/2 cup)
  • 400 g smantana (acra) (1 1/2 cup)
  • 4 oua
  • 1 lingurita extract de vanilie (1 tsp)

Crema ganaj

  • 200 mL smantana dulce (de frisca) (3/4 cup)
  • 100 g ciocolata neagra 81% (sau cel putin 75%) (4 oz)
  • 1/2 lingurita ulei essential de menta (1/2 tsp)
  • 1 praf de sare

Instructions

Blatul

  1. Preincalzeste cuptorul (eu folosesc mai mereu la 180 de grade)
  2. Daca nu ai forma de silicon si folosesti o tava sau cratita, fie o tapetezi cu foaie de copt ca sa nu se lipeasca, fie o ungi biiiiiiiiiiine de tot cu unt.
  3. Combina bine ingredientele uscate intr-un bol, amestecandu-le cu o lingura: faina de migdale, cea de cocos, cacaoa, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.
  4. Intr-un bol separat (mai mare), pune toate ingredientele umede si amesteca-le folosind mixerul pe viteza medie: untul, xylitolul, ouale, smantana, extractul de vanilie.
  5. Adauga treptat ingredientele uscate in cele umede si amesteca cu mixerul pe viteza mica pana cand totul e bine incorporat.
  6. Toarna totul in forma pregatita.
  7. Pune la cuptor aproximativ 50 de minute pe gratarul de la mijlocul cuptorului. Daca nu esti sigur ca e gata, poti face testul scobitorii ca sa te asiguri ca e gata: daca scobitoarea iese curata, e gata πŸ˜›
  8. Cand e gata, scoate din cuptor si lasa tortul sa se raceasca 15 minute inainte sa il scoti din forma. Eu am rasturnat forma cu fundul in sus, deci a fost simplu πŸ™‚ Tip: foloseste un platou mai mare pentru a pune blatul – vei avea nevoie de spatiu unde sa curga crema πŸ˜‰
  9. Las-l sa se raceasca complet inainte de a adauga crema.

Crema ganaj

  1. Rade ciocolata.
  2. Pune smantana dulce intr-un ibric/ intr-o craticioara si incalzeste-o la foc mic pana la punctul de fierbere, mestecand incontinuu. Important: eu am un ibric cu interior de teflon, e cel mai bun pentru lactate. Daca folosesti un ibric normal, ai grija sa mesteci non-stop cu o spatula. Daca vezi ca se incalzeste prea repede, foloseste metoda bain-marie (ibricul deasupra unei cratite cu apa) – dureaza mai mult, dar nu risti sa ti se separe si sa faci unt πŸ˜›
  3. Imediat ce a ajuns la punctul de fierbere, stinge focul si toarna peste ciocolata, uleiul esential de menta si praful de sare. NU amesta inca – lasa sa stea 5-10 minute.
  4. Folosind spatula, amesteca bine pana cand devine o crema omogena.
  5. Toarna crema ganaj peste blat. Poti alege sa faci ca la tort: sa tai blatul in doua si sa pui o parte din crema la mijloc – creativitatea ta nu are limite! πŸ™‚
  6. Tine la rece cel putin o ora inainte de a servi pentru a lasa ciocolata sa se intareasca.

Cateva observatii:Β 

  • eu am decorat cu frunze de menta, fulgi de migdale si putina coaja rasa de portocala. Creativitatea ta insa nu are limite, asa ca… liber la experimentare! πŸ™‚
  • daca vrei sa fie fix ca un tort, te incurajez sa tai blatul in 2 sau 3 transversal si sa pui crema si la mijloc. Posibil sa trebuiasca sa dublezi cantitatile pentru crema ganaj daca faci asta, dar efectul va fi garantat πŸ˜‰
  • mie mi-a placut extrem de mult cum a iesit, asa ca sigur voi repeta reteta cu alta ocazie. Eu sunt fana a combinatiei de ciocolata cu portocale, si ma gandesc ca in loc de ulei esential de menta sa folosesc esenta de portocale si poate chiar sa “insiropez” putin blatul cu zeama de la 1-2 portocale. Blatul vei vedea ca nu iese nicidecum uscat ca cele cu faina, dar cred ca aroma de la portocale ar da un quelque chose interesant. Ramane de vazut πŸ™‚

Despre gust… ce sa iti spun? E ca un tort d-ala bun de cacao cu nuca si cu o crema de ciocolata suuuper buna. Bun-bun. Si nu mai zic nimic. Decat ca e un tort perfect de facut pentru persoanele cu diabet, care iti garantez ca va avea succes la toata familia. Sau rudele. Sau invitatii. Sau vecinii. Sau cu cine vrei tu sa il imparti. La noi entuziasmul a fost mare, asa ca n-am apucat sa fac poze frumoase: asta e poza la penultima felie :))

Te las asadar sa imi spui in comentarii cum a iesit si cum ti-a placut πŸ™‚

Spor si Sarbatori Vesele!

Mihaela.

PS: Bucuria din privirea “socrului” care a putut sa manance dulce in ciuda diabetului: nepretuita!Β πŸ™

Share-uieste idei #CuCap:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *