Nu am mai scris de o gramada de vreme pe blog. Stiu, e pacat. Stiu. Nu vreau sa zic ca “la anul” poate va fi altfel. Nu vreau sa pun presiune pe mine. Posibil sa fi pierdut toti abonatii si tot ce am construit pentru ca nu m-am ocupat de furnizorul de email marketing. Ceea ce m-a intristeaza si ma demotiveaza. Cu toate astea, voi ati cerut reteta de la tortul de ciocolata cu menta, fara zahar, al carui poza am postat-o zilele trecute. Iar asta e cea mai frumoasa motivatie. Asa ca iat-o – cu tot cu povestea lui. Enjoy!
Craciunul acesta au venit “socrii” in vizita. Adica a fost primul Craciun in care nu am fost musafir la parinti, ci am fost gazdaΒ π.
Nu vrei sa stii de cat timp tot astept momentul sa “sar” cozonacii si sa am ocazia sa fiu la mine acasa ca sa fac ceva minunatii low-carb, fara fir de zahar si fara faina, mai ales in perioada asta cand toata mancarea e cu multa grasime (perfect low-carb dealtfel, dar deloc potrivita in combinatie cu zaharul si carbohidratii din cozonacul si prajiturile traditional romanesti).
De ceva vreme gasisem o reteta cu blat tip tort, bineinteles fara zahar si fara faina, pe care o vazusem coapta in forma din aceea ca de budinca, cu gaura la mijloc (n-am idee daca are o denumire specifica in romana). Decorata cu frunze de menta arata fix ca o ghirlanda cu “beteala” de ciocolata (da, stiu, si mie mi-a lasat gura apa, yum-yum!). Mi-am amintit de ea si decizia a fost luata!
Desi am cumparat o forma din aceea de unica folosinta speciala pentru a obtine modelul cu gaura la mijloc, cand m-am apucat de reteta si am vazut cantitatea de blat care mi-a iesit (multa adica!), am hotarat sa folosesc tot forma mea de tort din silicon – decizia a fost una buna pentru ca nu m-am mai chinuit s-o ung ca sa nu se lipeasca, iar rezultatul a fost perfect!Β π
Iti spun de pe acum ca e o reteta simpla, mai mult dureaza sa se coaca decat sa o faci efectiv – exact cum imi plac mie si cum stii bine ca te-am invatat: gatitul si mai ales retetele low-carb nu trebuie sa fie complicate si nici nu trebuie sa te tina toata ziua in bucatarie.
Cateva observatii:Β
- eu am decorat cu frunze de menta, fulgi de migdale si putina coaja rasa de portocala. Creativitatea ta insa nu are limite, asa ca… liber la experimentare! π
- daca vrei sa fie fix ca un tort, te incurajez sa tai blatul in 2 sau 3 transversal si sa pui crema si la mijloc. Posibil sa trebuiasca sa dublezi cantitatile pentru crema ganaj daca faci asta, dar efectul va fi garantat π
- mie mi-a placut extrem de mult cum a iesit, asa ca sigur voi repeta reteta cu alta ocazie. Eu sunt fana a combinatiei de ciocolata cu portocale, si ma gandesc ca in loc de ulei esential de menta sa folosesc esenta de portocale si poate chiar sa “insiropez” putin blatul cu zeama de la 1-2 portocale. Blatul vei vedea ca nu iese nicidecum uscat ca cele cu faina, dar cred ca aroma de la portocale ar da un quelque chose interesant. Ramane de vazut π
Despre gust… ce sa iti spun? E ca un tort d-ala bun de cacao cu nuca si cu o crema de ciocolata suuuper buna. Bun-bun. Si nu mai zic nimic. Decat ca e un tort perfect de facut pentru persoanele cu diabet, care iti garantez ca va avea succes la toata familia. Sau rudele. Sau invitatii. Sau vecinii. Sau cu cine vrei tu sa il imparti. La noi entuziasmul a fost mare, asa ca n-am apucat sa fac poze frumoase: asta e poza la penultima felie :))
Te las asadar sa imi spui in comentarii cum a iesit si cum ti-a placut π
Spor si Sarbatori Vesele!
Mihaela.
PS: Bucuria din privirea “socrului” care a putut sa manance dulce in ciuda diabetului: nepretuita!Β π