Tratament natural, rapid si eficient, anti-raceala si dureri in gat

Share-uieste idei #CuCap:

Sezonul racelilor. Nu am auzit niciodata ca iarna asta atatia oameni care sa se planga de genul asta de raceala care tine mult si revine de 1-2-3 ori. Nu stiu ce virusi circula, dar clar unii parsivi, care te lasa sa crezi ca i-ai nimicit, ca sa te relaxezi cu tratamentul si apoi, numa’ bine, sa revina in forta si sa te loveasca cand esti cel mai putin pregatit (adica atunci cand slabeste organismul suficient cat sa nu mai poata lupta).

Pe mine m-a ocolit totusi acest virus (sau eu pe el, hehe), caci mancarea ESTE sanatate si medicament totodata, dar tot am cazut prada unei mici iritatii in gat, cu nas infundat la pachet (am explicat eu in newsletter de ce cred ca m-a luat).

Partea buna e ca m-a tinut 3 zile doar, numai bine cat sa imi treaca intre doua cursuri de Partyrobics si sa pot preda fara dificultati 🙂

“Tratamentul” meu a constat in 2 remedii: aspirina – efervescenta (ca e mai placuta si se absoarbe ceva mai usor) siiiii… “maglavaisul-minune” :))

Se prepara din doar ingrediente, dureaza maaaxim 10 minute sa il faci, si te ajuta garantat sa iti desfunde toate caile respiratorii. Cateva secunde iti vine sa urli, apoi e o senzatie foarte placuta, promit! 😀

Ingredientele magice?
Ghimbir, lamaie, miere. Sa le luam pe rand.


Ghimbirul

Este o planta originara din China, foarte populara pentru multiplele utilizari si beneficii. Poate fi consumat atat ca atare, cat si in preparate sau mancaruri in cam orice forma – proaspat, uscat, pudra, suc sau ulei esential.

Componentul cheie din ghimbir este gingerolul, cu proprietati asemanatoare capsaicinei (ceea ce da iuteala in ardeii iuti) – asta ca sa intelegi de ce am zis ca iti vine sa urli in primele secunde 😛

Ghimbirul este antiinflamator, antioxidant si cu efect antiviral demonstrat atunci cand este consumat proaspat, iar studiile arata ca ajuta si la scaderea nivelului de zahar din sange, ceea ce il face indicat si diabeticilor sau recomandat in cazul bolilor de inima (yey, double win!).

Lamaia

Contine bineinteles vitamina C, care ajuta la construirea imunitatii organismului, si flavonoizii, compusi care s-au dovedit a avea (a) activitate directa antibacteriana, (b) activitate sinergica cu antibioticele, si (c) capacitatea de a suprima factorii de virulenta bacteriene in numeroase studii in vitro si intr-un numar de studii in vivo (sursa).

Mierea

Este antifungica, antibacteriana si antiseptica, ultimul efect fiind dat de faptul ca ea contine o enzima numita glucoxidaza, care descompune zaharurile din glucoza si genereaza peroxid de hidrogen sau, mai popular, apa oxigenata, binecunoscutul agent de inalbire (sau blonzit parul) si totodata un puternic dezinfectant (motiv pentru care il poti procura din farmacie sau gasi in trusele de prim ajutor).

Cred ca este evident deja de ce cele 3 ingrediente combinate au un efect puternic in caz de raceala, devenind un bun remediu in cazul afectiunilor tractului respiratorun fel de cocktail Molotov impotriva microbilor 🙂

Cum il prepari?

In primul rand, instrumentele de care vei avea nevoie:

  • cutit si tocator sau razatoare
  • storcator de citrice (optional, poti stoarce lamaia si direct cu mana cat poti de bine)
  • un borcan

Tratament natural anti-raceala si dureri in gat

Instrumente folosite: cutit si tocator sau razatoare storcator de citrice (optional, poti stoarce lamaia si direct cu mana cat poti de bine) un borcan

  • Prep Time: 10m

Ingredients

  • 2-3 bucati radacina ghimbir
  • o lamaie
  • miere

Instructions

  1. Se curata ghimbirul de coaja.
  2. Apoi fie se rade (e ceva mai dificil rasul, devine ațos, insa solutia finala va fi mult mai puternica pentru ca se elibereaza mai mult din componentele active pentru ca rezulta si ceva suc din proces), fie se taie cat mai marunt posibil. Poti face si o combinatie dintre cele doua (ras + taiat).
  3. Se taie lamaia pe jumatate si se stoarce cat mai bine.
  4. Se pun ghimbirul ras/tocat si sucul de la lamaie intr-un borcan si se adauga 1-2 linguri de miere.
  5. Se amesteca tot si este gata!
  6. Se ia cate o lingura, dupa masa si seara inainte de culcare, fara a mai bea apa dupa. Se pastreaza cateva zile fara nicio problema la loc rece sau in frigider, in borcanul inchis ermetic.

Ca idee, cantitatile sunt relative, mai ales ca radacinile de ghimbir le poti gasi de marimea degetului mic sau cat tot pumnul. Poti asadar sa adaptezi si in functie de taria pe care o suporti (de exemplu sa mai adaugi o lingura de miere sau sa folosesti 2 lamai).

Tine minte doar ca e un tratament, nu un desert, deci nu “ineca” ghimbirul in miere 🙂

Iti doresc multa sanatate!

Mihaela.

 

Alte surse folosite:

https://authoritynutrition.com/15-ways-to-lower-blood-sugar/
https://en.wikipedia.org/wiki/Gingerol
http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/health-benefits-of-ginger/

Share-uieste idei #CuCap:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *