Imi place foarte mult sa lucrez cu clienti diversi, care au stiluri de viata si probleme diferite, pentru ca acest lucru ma provoaca si pe mine: sa ma pun in pielea lor, sa gasesc solutii creative, sa ofer suport in moduri diferite, sa transmit informatia in moduri diferite sau ma documentez despre lucruri carora poate nu le-am dat atentie pana atunci.
Ultima dintre ele s-a intamplat nu demult, acum cam o luna, cand m-am apucat sa fac research despre sare pentru o clienta care are hipertensiune.
Nu am acordat foarte multa atentie sarii de-alungul timpului pentru ca nu am avut niciodata o predilectie speciala pentru ea si nu am facut niciodata excese in acest sens. Sau asa am crezut.
Unul dintre primele articole pe care le-am gasit pe tema asta includea un citat al autoarei cartii “The Salt Solution“, dietetician Heather Jones, care spunea:
“Stiti, majoritatea oamenilor, atunci cand se gandesc la a slabi, se gandesc la a taia grasimile, la a taia carbohidratii, la a taia caloriile, dar nu se gandesc neaparat la a taia sarea. Insa chiar ar trebui sa faca asta”.
Si am simtit in sinea mea vorba aceea, cum ar zice-o americanul: “aveai curiozitatea mea, acum mi-ai captat si atentia”.
Ce nu stiai despre sare
Faptul ca excesul de sodiul determina retentia de apa in organism, pentru ca functia lui este fix aceea de a mentine nivelul optim de apa la nivel de celula, este binecunoscut deja.
Si la fel de cunoscut este ca acest lucru poate impiedica slabitul sau contribui la formarea celulitei din cauza unui dezechilibru la nivelul limfei. Insa sunt si alte lucruri despre sare mai putin stiute.
Am aflat de exemplu ca, la fel ca si zaharul, sarea determina secretia de dopamina, hormonul dependentei, crescand totodata si apetitul.
Mai exact, sarea excita aceleasi gene ca si opiumul sau cocaina (tragi o liniuta?), in timp ce administrarea de dopamina a fost asociata cu scaderea apetitului pentru sare/ sodiu (1).
Ceea ce, daca luam in considerare ca al nostru corp este 75% apa, devine oarecum logic ca el sa aiba mecanisme bine dezvoltate pentru a se asigura ca mentine nivelul optim de apa si ca nu ajunge la deshidratare. Iar sodiul isi face foarte bine treaba in acest sens. Poate prea bine :))
Foarte interesanta mi s-a parut insa legatura dintre sare si nivelul de calciu in organism.
Corpul are mecanisme pentru a regla nivelul de sodiu din organism, iar atunci cand exista prea mult, il elimina prin urina. Problema este ca aceeasi molecula care regleaza echilibrul de sodiu, regleaza si nivelul de calciu din organism.
Iar atunci cand elimini sodiu, el isi ia un prieten de calatorie: calciul. Deci cu cat mananci mai multa sare, cu atat elimini mai mult sodiu si odata cu el si mai mult calciu. (2, 3)
Nivelul ridicat de calciu in urina are drept consecinta pietrele la rinichi, in timp ce lipsa de calciu este poate una dintre cele mai intalnite afectiuni, atat la persoanele mai in varsta (la care se poate traduce in osteoporoza), cat si la tineri (pentru care cele mai comune semne sunt fragilitatea unghiilor si pielea aspra, apatie sau oboseala excesiva, amorteli, carcei sau sangerari gingivale) si poate duce la afectiuni mai grave precum psoriazis, cataracta sau probleme de inima. (4)
Mai mult, pofta de sare se poate datora nivelului scazut de potasiu din organism.
Cele doua minerale sunt strans legate, potasiul regasindu-se in interiorul celulelor, iar sodiul in exteriorul lor, ambele fiind conductoare ale energiei electrice si deci asigurand transferul de substante de o parte si de alta la nivel celular.
Pentru ca ele functioneaza impreuna, fiind antagonice, corpul poate incerca sa regleze echilibrul si sa ceara sare atunci cand elimini acesti electroliti prin transpiratie de exemplu. (5, 6)
###
Cum am redus consumul de sare, pas cu pas
Intelegand aceste lucruri, corelandu-le cu alte informatii pe care le stiam dinainte, si inspirata fiind de The Salt Solution, am decis sa introduc in dieta clientei mele o pauza de 2 saptamani de sare. Insa dupa doar o zi, mi-am dat seama ca vreau sa testez lucrurile (si) pe pielea mea.
Si iata cum a decurs. Desi nu am gandit-o de la inceput in etape, am indentificat 4 mari schimbari pe care le-am facut.
Etapa 1: Sare vs. Condimente.

Primul pas a fost sa mut sarea de pe masa in dulap si am adus in schimb suportul cu condimente in prim plan.
A functionat de minune treaba asta.

Etapa 2: Cumparaturi
In cele mai multe cazuri, ne luam necesarul de sodiu zilnic recomandat (de 5g = cam o lingurita) doar consumand alimente cumparate – de la branza telemea, la cascaval, carne, pate-uri, mustar, sos de rosii, masline, alune, muraturi si in principiu… aproape orice.
Asa ca am urmarit etichetele tuturor produselor pe care le-am cumparat si am ocolit cu indarjire absolut orice produs cu continut mai mare de 1 – 1,2% sare sau cu orice E-uri care includ sodiu.
Te provoc sa incerci. E incredibil ce selectie de produse poti face in acest fel!
Etapa 3: Experimente
Am ales intentionat alimente pe care in mod normal le-as manca cu sare, precum ou fiert, salata, branza (am luat branza proaspata, nesarata), peste sau, iubirea mea, untul. Si m-am jucat cu condimentele in schimbul sarii.
Am descoperit cu surprindere ca praful de usturoi (usturoiul granulat) inlocuieste cu mare succes sarea in cam orice preparat fara gustul intepator specific usturoiului proaspat.
Sau ca rozmarinul presarat pe unt ii da o savoare aparte care m-a facut sa ma simt ca mananc o delicatesa (nu e in poza, dar crede-ma pe cuvant :P). Oricum ti-am spus ca eu sunt iremediabil indragostita de unt si chiar a fost o descoperire importanta (gasesti aici un dulce delicios cu mult unt in caz ca ai ratat reteta).
Am mai descoperit ca busuiocul pus in mancarea de urzici rezulta intr-un gust extrem de interesant sau ca daca pun suficiente condimente in salata (busuioc, menta, praf de usturoi, piper, etc), chiar uit de sare.
Etapa 4: Am avut grija sa introduc alimente bogate in potasiu
Avand in vedere descoperirile, nu am riscat ca lipsa potasiului sa imi faca pofta de sare, asa ca am fost atenta la alegerea alimentelor.
###
Care a fost rezultatul dupa doar doua saptamani?
Condimentele au ramas pe masa, iar sarea a ramas in dulap. Si o folosesc muuuult mai rar pentru ca pur si simplu nu mai simt la fel de mult nevoia ei. Avocado e printre putinele alimente pentru care nu am gasit (inca) un condiment care sa inlocuiasca gustul dat de sare.
Folosesc sare in cantitate mai mica. Chiar si atunci cand pun, folosesc mult mai putina sare. Eu am rasnita, nu solnita, si de obicei rasneam, chiar si atunci cand puneam pe unt de exemplu. Acum doar scutur putin rasnita, asa incat sa cada doar firele mici de sare ramase printre dintii acesteia.
Alimentele care inainte mi se pareau perfecte acum le simt sarate. E incredibil cat de mult te poti “juca” cu papilele gustative si cum le poti dezvata de la proaste obiceiuri (asa cum de exemplu nu mai suport bauturile cu zahar). Aceleasi alimente care inainte de cele doua saptamani mi se pareau “numai bune”, acum m-am surprins simtindu-le prea sarate.
Am devenit mult mai constienta de consumul de sare, efectele lui si am adaugat inca un criteriu de urmarit pe eticheta a tot ceea ce cumpar. Stii cum zic mereu: “mananci ce vrei, dar stii ce mananci?”. Mie imi place sa stiu EXACT ce mananc, asa incat sa nu fac rabat nici de la placere si nici de la sanatate.
De retinut
In timp ce sodiul este esential pentru buna functionare a organismului, problema in ziua de azi este ca mult prea multe alimente contin ingrediente in exces pentru efectele lor care stimuleaza consumul si deci cresc bugetul companiilor.
La fel ca si zaharul, sarea este atat conservant, cat si potentiator de gust. In plus, asa cum ai aflat, da dependenta.
Deci toate motivele pentru ca ea sa fie introdusa in produsele pe care le cumperi: tin mai mult, ti se par mai bune si devii dependent de ele (ca-ching!).
Cu siguranta insa sarea NU este un aliment, ci un condiment. Asa incat atunci cand adaugi sare in mancare, aminteste-ti ca cel mai probabil adaugi EXTRA sare – pentru ca oricum majoritatea ingredientelor o contin deja. Iar efectele ei nocive poate nu le vezi imediat, dar le vei simti in cativa ani.
Asa ca nu iti face griji, nu ai sanse sa reduci la zero consumul de sare nici daca vrei (nici macar in cele doua saptamani propuse consumul nu a fost nul). Iar etichetele iti vor confirma asta.
Daca vrei sa scazi consumul de sare, indiferent ca suferi deja de o afectiune sau pentru ca vrei sa previi diverse boli si sa iti imbunatatesti sanatatea, te provoc sa incerci sa elimini sarea timp de 2 saptamani din dieta. Daca ai nevoie de ajutor sau extra-suport, te astept cu drag la o sedinta de consultanta gratuita, in care putem gasi impreuna solutii pentru sanatatea si bunastarea ta. 🙂
Cu pofta de sanatate,
Mihaela.
PS: Daca ai vreo provocare culinara pentru mine, te rog sa imi scrii la mihaela@learnnetworkability.com 🙂
Surse foto externe: pixabay.com, bodybuilding.com,