Ce sa mananci in vacanta – fara vinovatie, fara balonare sau constipatie

Share-uieste idei #CuCap:

“La ei e altfel, nu au mancare ca a noastra.”
“Sunt in vacanta, deci imi permit sa mananc orice.”
“E vorba doar de doua zile, nu-i bai.”
“Nu vreau sa para ca am mofturi.”
“Daca ceilalti mananca in fata mea, cum sa nu mananc si eu?”

Calatoriile sunt scuza perfecta sa nu mai respecti regulile mancatului sanatos.

E incredibil uneori cate scuze si scenarii poate crea creierul nostru doar pentru a primi “o doza”. O doza de… stii tu ce (sau daca nu stii, citeste aici). Si nu numai, e vorba de acei multi carbohidrati pe care ii mananci in doza concentrata si in timp scurt (adica pe parcursul calatoriei), tocmai pentru ca iti creezi aceste “scuze bune”.

Si stiu pentru ca, evident, am trecut si eu prin asta. Cu tot cu sentimentul de vinovatie venit la pachet si mai ales cu disconfortul blocarii tranzitului intestinal…

Legat de acest din urma aspect, recent m-am documentat ceva mai mult despre acest fenomen in timpul calatoriilor. Cu atat mai mult ca e un subiect despre care nu prea se vorbeste.

Se estimeaza ca in jur de 40% dintre calatori se confrunta cu constipatia. Iar acest fenomen este legat de mai multi factori precum blocaje mentale, locuri neigienice, statul prea mult jos, modificarea rutinei zilnice, deshidratarea, dependenta de fibre (!) si, evident, are foarte mare legatura si cu aceste “iesiri in decor”, respectiv schimbarea dietei.(1, 2, 3)

Intr-un cuvant: nasol.

Insa am fost foarte intrigata sa aflu ca una dintre solutii este chiar dieta low-carb si reducerea dependentei organismului de carbohidrati si respectiv fibre (contraintuitiv, nu?) si consumul ridicat de grasimi in schimb.(4)

Mai multe studii arata ca, desi este mult promovat, consumul ridicat de fibre (si ele un tip de carbohidrat apropo) nu ajuta in afectiunile de colon si constipatie, ba chiar in unele cazuri le poate agrava si pot contribui la balonare. Adica faptul ca trebuie sa mananci multe fibre pentru a avea “scaunul perfect” este mai degraba un mit decat realitate. (5)

Experienta unei vacante linistite (psihologic si digestiv vorbind)

Weekendul acesta am fost in Berlin pentru a celebra petrecerea de burlacite a unei prietene minunate si a fost pentru prima data cand am decis in avans sa imi respect alegerile alimentare exact ca si acasa, indiferent de contextul social. 

Grupul a fost unul international si inevitabil am ajuns la subiectul mancare si blogul MancareCuCap.ro, mai ales ca una dintre surprizele pentru viitoarea mireasa a un brunch bogat cu de toate (yummy yummy!) 🙂

Iar una dintre fete m-a intrebat la fiecare masa daca nu cumva acum este “cheat day”, adica ziua sau momentul in care trisez in privinta mancatului. 

Raspunsul meu a fost unul foarte simplu: de ce sa trisez cand am optiuni miiiinunate de mancare sanatoasa?

Cam asa a aratat brunch-ul pregatit de noi:

Ce am ales eu de aici?

Nu am pozat farfuria, dar am folosit doua felii subtiri din painea neagra pentru unt, din care am pus din plin, peste care am pus ou fiert, branza cu mucegai, cascaval, rosii, castraveti, iar pentru desert am ales capsuni, ananas si doua patratele de ciocolata.

A fost mai mult decat indestulator si m-am simtit excelent pe parcursul zilei.

Si mai ales fara sentimentul de vinovatie ca am mancat “prostii” doar pentru ca asa era contextul social sau pentru ca erau pe masa.

Mai tarziu, ne-am oprit sa luam ceva de pe drum si am avut doua optiuni: un fel de patiserie de-a lor, unde toate produsele insemnau aluat cu ceva umplutura, sau o shawormerie, unde vindeau si pui la rotisor.

Am ales shawormeria: aveau doar meniuri prestabilite, asa ca am luat un meniu de jumatate de pui (!) cu cartofi prajiti, la care am cerut sa imi puna salata in loc de cartofi.

Nu am mai facut poza, dar a fost un pranz in toata regula, fata de lipiile cu branza pe care le-as fi avut ca alternativa. Am mancat probabil doar un sfert din pui, era mult prea mult. Iar pretul a fost de doar 5 euro, apropo, ceea ce pentru un pranz in Germania e extra decent. 

Seara am mancat mix de arahide si caju. 

A doua zi, am fost intr-o cafenea care oferea brunch de tip “all you can eat”, adica nelimitat. Optiunile erau extrem de variate, de la mezeluri, la branzeturi, legume, salate, fructe, prajituri si mancaruri gatite precum paste sau legume gratinate.

Daca ai experimentat vreodata o locatie de tip “all you can eat”, stii deja ca tendinta e sa gusti din toate, cu atat mai mult daca esti intr-o tara straina (ca cine stie ce minunatie descoperi, nu?).

Ei bine, aici am simtit nevoia sa gust din toate care bifau criteriile low-carb: sunca, cascaval, o salata de branza si inca un tip de branza moale, hummus, cateva legume proaspete, omleta cu legume, niste masline verzi mai altfel preparate, unt (bineinteles, stii deja ca sunt fan unt, hehe) si broccoli gratinat.

Pentru desert am ales capsuni cu ceva crema de mascarpone, care sigur avea si zahar, dar in care doar am inmuiat capsunile, in loc sa mananc o cupa intreaga.

In ultima zi, am pregatit acasa un mic dejun, folosind wasa, pe care am adaugat unt, cascaval, salam, hummus, rosii, castraveti si ruccola si am suplimentat grasimile cu vreo doua linguri sanatoase de unt de arahide.

Servit, bineinteles, cu ceai verde, pe care am invatat sa mi-l iau mereu la pachet atunci cand calatoresc, pentru ca imi ajuta mult sistemul digestiv sa se simta “ca acasa” 😉

Iar de pe drum, cand am fost la plimbare singura prin oras, am cumparat dintr-un supermarket caju prajit si o rulada de branza grasa, pe care in mod normal nu te-ai gandi ca e usor de consumat pe drum, dar care a fost perfecta pentru o pauza zen in parc.

Seara am decis cu prietenii mei sa mancam mancare asiatica, unde, la fel ca la shawormerie, aveau meniuri. Am ales unul cu carne de rata si am cerut sa imi puna legume in loc de noodles (pastele lor specifice). Am devorat meniul ala, a fost perfect!

Rezultatul alegerilor mele s-a simtit din plin: m-am simtit excelent, am fost cu energia sus si n-am simtit la niciun moment vreun disconfort digestiv. 

De ce ti-am insirat tot meniul meu din timpul calatoriei?

Ca sa intelegi ca poti manca sanatos (si fara vinovatie), chiar si atunci cand esti in vacanta, in alta tara si chiar pe drumuri sau cu optiuni limitate sau mai putin familiare.

Ideea de a trisa in vacanta este gresita din start.

In vacanta vrei sa te tratezi cu cea mai buna mancare posibil, care nu doar sa te bucure, dar sa iti dea mai ales energie pentru a te bucura de tot contextul nou in care esti – fara a te balona sau constipa.

Nu stiu cum esti tu, dar iti spun sincer ca sentimentul de balonare sau constipatia mie imi fura foarte mult din bucuria calatoriei.

Am trait calatorii in care abia asteptam sa ma intorc acasa doar pentru a ma simti din nou usoara. Ceea e oribil, nu? (iti spun eu ca e!)

Cum sa trisezi #cucap? 🙂

Stiu, ti-a ramas mintea la intrebarea aia… “Bine bine, si totusi… cand e “cheat day”?

Stiu ca poate acum te gandesti ca sunt nebuna si ca nici macar in vacanta nu iau “pauza”. Personal, nu vad rostul, mai ales experimentand pe pielea mea beneficiile de a nu-mi schimba stilul de a manca.

Mai mult, regula mea de aur pentru ideea de “zi de trisat” e una care functioneaza fara a da vreodata gres: trisez atunci cand chiar nu am alte optiuni, iar alegerea nu sta in controlul meu.

De ce? Pentru ca stiu deja ca intotdeauna vor exista si astfel de momente.

Daca toata vacanta ar insemna o mare trisare, rezultatul ar fi un disconfort continuu, atat fizic, cat si mental, simtindu-ma plina, vinovata si frustrata. Si cu siguranta NU imi doresc asta.

Si da, acest tip de moment a venit si pe durata acestor cateva zile, cand m-am vazut cu prietenii la o pizzerie, loc ales bineinteles de catre ei. Variantele erau pizza sau paste, asa ca am ales o pizza cu ce mi-a fost cea mai mare pofta la momentul respectiv, uitandu-ma totusi sa nu combin preeea multa grasime cu carbohidratii din blat.

Dar in definitiv, orice mergea, pentru ca era clar “cheat moment”, cand optiunile low-carb erau practic inexistente.

Nu stiu cat iti dai seama din poza, dar iti spun eu ca a fost IMENSA. Nu am reusit sa o termin, dar am mancat-o cu toata pofta, dar mai ales fara pic de frustrare, pentru ca a fost doar o masa si NU o iesire in decor de 3 zile.

Si pot spune cu mana pe inima ca a fost una dintre putinele vacante in care fizic m-am simtit excelent si mai mult decat atat, m-am simtit perfect fericita cu ce am mancat.

Si totul doar pentru ca am facut alegerile potrivite si nu m-am abatut de la stilul meu normal de mancare, fara sa ma abtin de la nimic, nici macar de la desert.

Cu ce m-as bucura sa ramai tu?

– Cand esti in vacanta, gandeste-te ca e momentul sa iti tratezi corpul cu ce e mai bun, nu cu prostii.

Alegeri sanatoase exista oriunde, daca alegi ( 😉 ) sa le vezi, sa le cauti sau sa le ceri (apropo de schimbatul cartofilor prajiti cu salata sau a noodles cu legume drept garnitura).

Uita de scuza (sau mitul) cum ca ai nevoie de fibre pentru tranzitul intestinal – continua sa eviti carbohidratii si alege in schimb grasimi din plin, care vor face sistemul tau digestiv sa mearga “ca uns” 😉 – iti garantez ca te vei simti minunat!

– Nu pleca la drum cu ideea “daca e vacanta, pot trisa oricand”. Pastreaza trisatul pentru contextele in care chiar nu ai alte alegeri – vor aparea cu siguranta. Moment in care poti cu succes inlocui sentimentul de vinovatie cu unul de bucurie. 😉

###

Vacanta prelungita de 1 Iunie si Rusalii se apropie cu pasi repezi.

Ia decizia constienta inca dinainte sa nu iesi in decor si te vei simti bine cu tine. Iar daca nu stii prea bine ce sunt carbohidratii sau cum sa faci de fapt alegerile potrivite, te pot ajuta – click aici.

Iti doresc vacanta placuta si fara frustrari! 🙂

Mihaela.

PS: Nu, nici nu am pus niciun kilogram in plus pe mine! 😉

Share-uieste idei #CuCap:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *