Laptele de Cocos – ce (nu) este, cum sa il folosesti si de ce BIO NU e (neaparat) mai bun

Share-uieste idei #CuCap:

Nuca de cocos este un fruct absolut genial pe care natura ni-l ofera?

De ce?

  • Pentru multitudinea de modalitati in care poate fi consumat
  • Pentru valorile nutritive exceptionale: fibre, vitaminele C, E, B1, B3, B5, B6 si minerale precum fier, seleniu, sodiu, calciu, magneziu, fosfor (1)
  • Pentru beneficiile pentru sanatate pe care le ofera, de la interior (antiviral, boli de inima, etc) la exterior (multiple beneficii pentru piele)
  • Pentru ca este absolut delicios
  • Pentru ca este perfect de mancat chiar si in post (pentru cine vrea sa tina)
  • Pentru ca poate inlocui cu succes untul sau laptele (pentru cei cu intoleranta la lactoza de exemplu)
  • Pentru ca este cea mai bogata sursa de grasime saturata de pe planeta, dar cu acizi grasi cu lant mediu (ceea ce inseamna ca nu se depune, pentru ca este procesat diferit de catre ficat 😉 )

Si probabil ca as mai gasi motive.

Produsele rezultate din nuca din cocos sunt foarte multe, insa cunostintele majoritatii despre ele sunt reduse.

Mai mult de atat, varietatea de branduri existente si modul in care ele isi promoveaza produsele confuzeaza consumatorul, care si-asa nu stie prea bine ce sa aleaga.

Asa ca am hotarat sa te lamuresc cu privire la laptele de cocos si restul produselor, asa incat sa stii ce sa cumperi 🙂

In primul rand, retine ca exista o MARE diferenta intre:

  1. apa de cocos
  2. lapte de cocos
  3. crema de cocos
  4. creamed coconut (nu am gasit inca echivalent in romana dar DA, este diferita de crema de cocos)
  5. “bautura” din/ cu/ pe baza de cocos

 

Sa le luam pe rand.

 

1. Apa de cocos

APA DE COCOS este lichidul gasit in mod natural in interiorul unei nuci de cocos fie tinere (cea din stanga in poza de mai sus), fie mature (cea din dreapta in poza de mai sus), atunci cand o spargi.

Arata mai degraba ca apa, fiind aproape transparenta sau usor tulbure, dar cu o consistenta mai vascoasa decat apa si cu un gust dulce si bun.

Apa de cocos este bogata in elecroliti (care de fapt sunt minerale) si este supranumita ” bautura sport a naturii” (“nature’s sport drink”).

Aproximativ 250ml de apa de cocos contine doar 46 de calorii, 9 grame de carbohidrati, 250mg de sodiu, 600mg de potasiu, 45mg de fosfor si 2 grame de proteina.

Ceea ce inseamna ca apa de cocos are aproape de 2 ori mai multi electroliti fata de de majoritatea bauturilor sport de pe piata (2) (pa-pa Getorade si alte prostii cu zahar si adaos de chimicale!).

Personal mi-as dori sa gasesc apa de cocos in supermarketuri sau la salile de sport.

Dar din pacate am gasit-o doar la magazine naturiste, o cutie de 250-300ml fiind undeva la 7-8 lei, ceea ce e foarte scump daca te gandesti ca iti poti cumpara vreo 2 nuci de cocos de banii astia, din care rezulta si cam aceeasi cantitate de apa de cocos, cat si o gramada de pulpa, excelenta la gust si extrem de sanatoasa (din care iti poti faci singur si lapte de cocos 😉 ).

 

2. Lapte de cocos

LAPTELE DE COCOS este probabil cel mai popular si accesibil produs din cocos, fiind foarte folosit in bucataria asiatica in sosuri, supe, mancaruri, etc.

Laptele de cocos este alb si gros ca si consistenta si este ceea ce rezulta prin amestecarea pulpei de nuca de cocos macinata (proaspata, nu cea la plic), cu apa (3).

Practic, daca vrei sa iti faci chiar tu acasa lapte de cocos o poti face astfel:

  • Scoti pulpa de la nuca de cocos
  • O dai prin food processor/maruntitor/robot de bucatarie
  • O amesteci cu putina apa (in functie de ce consistenta vrei sa obtii)
  • Apoi treci tot amestecul prin tifon, iar ceea ce rezulta este lapte de cocos 🙂

Eu am incercat si pot confirma ca iese foarte bine, insa e si destul de multa munca sa faci toata operatiunea asta manual (inclusiv storsul, care nu e chiar asa usor pe cum pare pentru a obtine maximul posibil).

Laptele de cocos se gaseste insa in magazine, de cele mai multe ori in conserve de metal asemanatoare celor de compoturi sau uneori in cutii de carton – cea mai mare pe care am gasit-o eu vreodata fiind de 500ml.

Continutul de cocos variaza de la o firma la alta si, bineinteles ca e bine sa alegi varianta cu cel mai mult continut de cocos (preferabil intotdeauna peste 80%).

Citeste intotdeauna eticheta si ai grija si ce altceva mai contine pe langa apa si cocos (vezi la finalul articolului la ce ma refer).

Pretul mediu al unei cutii/conserve de 400ml este undeva la 8 lei. 

Ca si proprietati, conform authoritynutrition.com, 250ml de lapte de cocos are urmatorile valori nutritionale, cu totul diferite fata de apa de cocos:

  • Calorii: 552
  • Lipide: 57 grams.
  • Proteine: 5 grams.
  • Carbohidrati: 13 grams.
  • Fibre: 5 grams.
  • Vitamina C: 11% din DZR
  • Acid folic: 10% din DZR
  • Fier: 22% din DZR
  • Magneziu: 22% din DZR
  • Potasiu: 18% din DZR
  • Cupru: 32% din DZR
  • Mangan: 110% din DZR
  • Seleniu: 21% din DZR

Este deci foarte bogat, atat in vitamine, cat si in minerale esentiale pentru corp.

Majoritatea varietatilor au ca proprietate faptul ca partea grasa se ridica la suprafata si se intareste atunci cand este tinut la frigider, formandu-se un fel de crema, in timp ce dedesubt va ramane un lichid asemanator apei de cocos. Spun majoritatea varietatilor, pentru ca depinde de cat de multi emulsificatori contine modelul pe care il cumperi.

In general, daca e in conserva, probabil ca este genul care se intareste la rece, iar daca e in cutie de carton, probabil ca va ramane mai lichid, dar sincer poate fi si pe testatelea.

Laptele de cocos este un ingredient de baza pentru foarte multe dulciuri low-carb si fara zahar, tocmai datorita acestei proprietati de a se intari la rece, dar si pentru ca poate inlocui cu succes in retete atat laptele clasic, cat si untul sau cremele, fiind foarte gustos in sine.

Eu am impartasit pana acum doua retete delicioase care includ lapte de cocos:

3. Crema de cocos

CREMA DE COCOS (coconut cream) este cea mai apropiata de laptele de cocos, fiind in principiu exclusiv partea groasa din laptele de cocos.

Procesul tehnologic in sine poate fi diferit in sensul ca se foloseste apa mult mai putina sau deloc atunci cand se produce laptele de cocos (astfel rezultand un produs mult mai gros).

Nu prea am vazut pe la noi prin magazine, dar in caz ca dai de asa ceva, poti cumpara cu incredere, atata timp cat citesti eticheta si te asiguri ca nu are zahar adaugat (in engleza exista diferenta intre “coconut cream” si “cream of coconut”, cea de-a doua fiind indulcita cu zahar).

In concluzie, cititul etichetei e sfant, indiferent ce cumperi! 😉

 

4. Creamed coconut

CREAMED COCONUT este produsul meu preferat din cocos.

E ca un fel de unt de cocos si se obtine prin macinarea pulpei de cocos pana cand devine o pasta fina (4).

Este deosebit de dulce (in mod natural), aromata si savuroasa, dupa mine fiind in categoria de deserturi supreme :D.

Se gaseste in general vidat intr-o punga pusa intr-o cutie de carton (ca in poza), partea alba reprezentand cea mai pura forma de ulei de cocos, iar partea galbena fiind minunatia de care iti povestesc.

Atunci cand este tinut la frigider insa, devine foarte tare si daca vrei sa mananci imediat vei reusi mai degraba sa il cioplesti decat sa il tai.

Creamed coconut nu contine colesterol si este o sursa buna de fibre, insa dintre toate produsele din cocos are cel mai ridicat nivel de carbohidrati (undeva la 20%, ceea ce oricum echivaleaza cu o ciocolata neagra buna).

Atentie insa! Ca si calorii insa, e asemanator cu untul normal – undeva aproape de 700 per 100g.

Sincer nu am folosit niciodata creamed coconut in preparate pentru ca mi s-a parut mult prea genial de bun ca atare, dar sunt sigura ca da o super savoare – folosit cu masura si poate in combinatie cu laptele de cocos – in prajituri precum bomboanele raffaello fara zahar

Pretul la care l-am gasit eu (exclusiv la magazine naturiste) a fost undeva la 9 lei pentru o cutie de 250g. 

 

5. “Bautura” din/ cu/ pe baza de cocos

BAUTURA DIN/CU/PE BAZA DE COCOS este un fel de lapte de cocos diluat si cu adaosuri, iar eu personal NU iti recomand astfel de produse, gasibile acum pe rafturile supermarketurilor, de multe ori in zona de Bio/ Eco/ Dietetic si alte denumiri din astea sexy.

Am sa iau ca exemplu Alpro, nu ca as avea ceva cu ei, ci pentru ca probabil sunt cei mai populari comercianti de astfel de bauturi.

De pe site-ul lor aflam (din fericire) ingredientele unei astfel de bauturi: 

Ingrediente: Apă, lapte de cocos (5,3%) (cremă de nucă de cocos, apă), orez (3,3%), fosfat tricalcic, sta
bilizatori (caragenan, gumă de guar, gumă xanthan), sare de mare, vitamine (B12, D2), arome

Nu stiu cum iti suna tie, dar avand in vedere ca o cutie de 1 litru costa cam 10 lei sau mai mult, in timp ce o cutie de 400ml de lapte de cocos adevarat cu peste 80% continut de cocos costa undeva la 8 lei, mie imi suna ca cineva face multi bani din… apa si E-uri adaugate. 

Nu mai dezvolt subiectul, cred ca ai inteles ideea.

Iar acum ca sper ca te-ai lamurit care e diferenta dintre diferite produse din cocos, mai vreau sa mai atrag atentia asupra unui aspect foarte important:

 

De ce Bio NU e (neaparat) mai bun

Nu demult am cautat lapte de cocos in Auchan. Si dupa multe cautari pe rafturi, am gasit 3 sortimente: unul bio, pus separat, cap de raft, mult mai vizibil si doua normale, puse printre alte produse.

Si iata ce am descoperit:

Primul si cel mai ieftin (8 lei si ceva).

Ingrediente: extract de cocos (81,8%), apa, stabilizatori (2 E-uri), emulsifiant (un E) – deci 3 E-uri in total.

Al doilea si mediu ca pret (vreo 11 lei). 

Ingrediente: extract de cocos (82%), apa, antioxidant: acid citric, guma de guar – deci 2 E-uri in total.

Al treilea, cel BIO si cel mai scump (vreo 14 lei si ceva)

Ingrediente: extract de nuca de cocos (60%), apa, amidon din porumb, stabilizatori guma de guar si xantan, antioxidant acid citric – deci 3 E-uri in total si amidon.

Acum, bunul tau simt ce alegere ar face? Ai cumpara produsul Bio? 

Nu stiu ce ti-ai raspuns, dar pot sa spun ca nu ar fi nimic ce mi-ai putea spune ca sa ma convingi sa ca eu sa il aleg pe cel Bio, care este aproape de doua ori mai scump decat cel mai ieftin, in schimb contine cu 20% mai putin cocos (ingredientul de baza), un E in plus si amidon, pe care eu il ocolesc ca pe ciuma (doar ingroasa si ridica nivelul de insulina, fara sa adauge valoare nutritiva).

Poate daca mi-ai fi spus ca este produs din agricultura sustenabila, m-as mai gandi, asta fiind o alta poveste pe care o voi lamuri cu siguranta intr-un articol pe viitor (respectiv diferenta dintre bio, eco si sustenabil, care sunt COMPLET diferite si pe care le confundam cu mare usurinta).

Ti-am impartasit aceste poze ca sa iti dai seama ca marketingul nu isi doreste neaparat sa iti vanda cel mai bun produs pentru TINE. 

Si ca DOAR LA TINE sta decizia si alegerea.

Insa in lipsa unei informari in prealabil, este foarte usor sa gresesti si sa cazi in plasa marketingului, care te poate face, iata, nu doar sa dai bani mult mai multi, ci si sa iei un produs cu o valoare nutritionala inferioara.

In speranta ca acest articol te-a ajutat sa faci alegerile potrivite data viitoare cand mergi la cumparaturi, iti doresc citire placuta (a etichetelor, desigur) si sa iti satisfaci pofta de cocos, indiferent sub ce forma! 🙂

Cu drag,
Mihaela.

PS: Nu uita ca te pot ajuta nu doar sa faci alegerile corecte pentru sanatatea si starea ta de bine, ci te pot ajuta si sa iubesti mancatul sanatos, in timp ce scapi si de cateva kilograme in plus. Suna bine? Click aici si povestim! 🙂 

Share-uieste idei #CuCap:

Comments

  1. Buna! Am cumparat un lapte de cocos de la un magazin naturist si la ingrediente scrie lapte de cocos 50% si apa purificata 50%. Credeti ca este un produs de calitate? P.S. Cutia are 200ml si a costat 9 lei. Multumesc mult!

    1. Buna Ioana, daca nu avea si alte ingrediente, pare ca e ok, desi e ciudat ca laptele de cocos sa aiba ca ingredient lapte de cocos… As alege un produs cu continut mai mare de cocos, acesta pare foarte diluat.

  2. Buna ziua,
    Imi puteti spune cum trebuie pastrat laptele de cocos daca nu este consumat tot o data ?
    Eu am cumparat o cutie (din aia de conserva) cu lapte de cocos si l-am tinut o saptamana intr-un borcan inchis pe raft in bucatarie si s-a stricat, mirosea a acru 🙁

    1. De principiu nu prea ai cum sa il pastrezi mai mult de 4-5 zile. Eu am pastrat capacul de plastic de la cutiile de pate (sunt cateva marci care au capac care se potriveste la orice cutie de conserva) si acopar cutia cu el. Insa repet – mai mult de cateva zile nu va tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *